‘Marka değeri yüksek olan firmalar her şeyini pazarlamaya borçludur.’

PHILIP KOTLER

Pazarlama stratejisi belirlerken dikkat etmemiz gereken en önemli unsur yıllık bütçe planıdır. İş modeliniz doğrultusunda işletmenizin finansal sürdürülebilirliğini sağlamak için, doğru karlılık oranları ile tüketiciye sunduğumuz hizmet ya da ürünlerden kaç adet satmamız gerektiğini bu doğrultuda belirleyip tutarlı satış hedefleri ile bir pazarlama aksiyon planı hazırlanmalıdır. Bunu da mevcut kaynaklarınızı öngörerek yapmanız gerekir.

Maalesef görüyorum ki mikro ya da makro ölçekli markaların birçoğu pazarlama aksiyonlarını belirlerken ajanslara teslim oluyorlar. Sonrasında da doğru hedeflemeler olmadan amaçlar netleştirilmeden oluşturulan brieflerle elde edilen sonuçlar işletmeyi tatmin etmediğinden reçete de ajanslara kesiliyor. Eğer kendi bünyenizde bir pazarlama profesyoneliniz yok ise lütfen bu alanda ekip yönetiminiz için danışmanlık alınız. Gerekli donanıma sahip olmayan markayı bugünden yarına gelmek istediği pazar konumuna taşımayı amaç edinmemiş, iyi satış yaptığı için pazarlama müdürü olarak görev yapan yöneticileriniz sadece günü kurtarmanıza yardımcı olur. Marka ömrünüzü uzatacak olan şey stratejik pazarlama yönetimidir. Bunun içinde pazarlama ve satış arasındaki ayrım çok önemlidir.

Stratejik pazarlama yönetimi peki size neler kazandırır?

Öncelikle size ölçümlenebilir marka değerlemesi sunar. Bununla beraber marka bilinirliğinizi arttırır. Müşteri edinme maliyetinizi düşürür. Günümüz piyasalarında rekabet üstünlüğü sağlar. Kurum kültürü geliştirmenize destek olur. Pazarlama algı yönetim sanatıdır. Bu çerçevede tüketici ürününüzle beraber ona sunduğunuz değeri satın alır. Ona sunduğunuz duyguyu tercih eder. Her markanın önce doğru kaynak tespiti ve mevcut kaynaklarına göre pazarda kendini denk gördüğü marka konumunu belirlemesi gerekir. Bu konuma göre de doğru müşteri iletişimi için iletişim kaynaklarını yönetmelidir. Her biri pazılın bir parçasıdır. Resmin bütününü görmek için bu detayları doğru gruplamak ve önceliklendirmek sizlere yukarıda bahsettiğim avantajları sunacaktır. Marka değeri yaratmak bugünden yarına olacak bir iş değildir, bir süreç işidir. Yeni dünya düzeninde uluslararası boyutta dahi, rekabetin artması ve farklı kaynaklardan gelen krizlerle sürekli değişen kaygan zeminde marka ömürleri çok kısalmıştır. Bu süreci doğru yönetmek gerekir. Bunun içinde unutmamız gereken ‘Ürünler fabrikalarda, markalar zihinlerde oluşturulur. Temel Aksoy’

Fabrikalarda oluşturduğumuz ürünleri, yüksek marka değeri ile satabilmek için doğru pazarlama stratejisi ve strateji devamlılığı elzemdir.