Sivil Savunma Uzmanları Derneği Başkanı Olcay Yılmaz deprem bilinci ve temel afet eğitimi konusunda açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, afet eğitimlerine katılımın çok az olduğunu, bununla ilgili de insanların hala direndiğini belirtti. “Afet eğitimleri konusunda katılım çok az, bununla ilgili bir direnç var. Hatta konu ile alakalı şu anımı da paylaşmak istiyorum. 2015 yılında Eskişehir Odunpazarı Kent Konseyi ile birlikte panel gerçekleştirmiştik. 20.000 vatandaşımıza SMS yoluyla ulaştık ve şehrin önemli yerlerine billboardlar astırdık. Ancak bu panele sadece 54 kişi geldi. Ne kadar üzücü bir tablo ve katılım değil mi? Diğer yandan aradan bir hafta geçti. Survivor yarışmasında birinci olan genç, Turabi geldi. Abartmıyorum, yaklaşık 15 bin kişi gösterisini izlemeye gelmişti. Turabi’yi görmek insanlara ne kazandırır ya da deprem eğitimi almak ne kazandırır? İnsanların bunu çok iyi tahlil etmesi lazım. “

AFET EĞİTİMLERİNE ÖNEM VERİN

Yılmaz sözlerinin devamında ülkemizde yaklaşık 10 milyon insanın afetler sebebiyle engelli kaldığını da belirtti. “Türkiye’de yaklaşık 10 milyona yakın insanımız afetler ve tedbirsizlikten dolayı engelli. Eğitimlere önem verilmediği için bu durumdayız. Bundan dolayı afet kültürü toplumumuzda mutlaka oluşmalı. Özellikle ufak yaşlardan itibaren çocuklara bu bilinci aşılamalıyız."

AFET VE ACİL DURUM GÜVENLİĞİ DERSİ ŞART

Diğer yandan SİSUD Başkanı Yılmaz, üniversitelerde mutlaka okutulması gereken önemli bir alanla ilgili projesini de bizlerle paylaştı. “Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde “Afet ve Acil Durum Güvenliği” dersi verilmeli. Bununla ilgili kurumlarla görüşmeler yapacağız. Son olarak şunu da eklemek istiyorum, Afet bölgesinde yaşıyoruz ve depremle yaşamayı artık öğrenmeliyiz. Çok geç olmadan.”