Özcan, eskisehir.net’te yayınlanan Haftalık’ta Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’a gündemi değerlendirdi.

Özcan’a, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kaynaklı olduğu yönündeki iddia ve eleştiriler soruldu. Özcan, şöyle konuştu: “Biz önce şunun tespitini yapalım. Soruları tespit ediyoruz ama nedenlerini konuşmuyoruz. Bugün Türkiye’de yaşanan sorunlar 2001’de olduğu gibi bir Başbakan’ın suratına atılan anayasa kitapçığı gibi yerel bir argümanla mı çıkmıştır? Değil… Bugün dünyada 1929 ekonomik buhranına benzetilen dünyadaki ekonomistler tarafından benzetilen pandemi ve pandemi sonrasıyla ilgili yaşanan dünyada büyük bir emtia, hammadde ve lojistik ve ekonomik krizden bahsediliyor. Bütün dünyada… Bugün Türkiye’de yaşanan dünyada yaşanan krizin yansımalarını görüyoruz sadece.”

Dünyada bir doğalgaz ve enerji krizi var 
“Dünyada bir doğalgaz ve enerji krizi var. Olmadığını iddia edecek birisi var mı? Peki, biz doğalgaz çıkartan, enerji üreten bir ülke miyiz? Değiliz! Ama bugün dünyanın petrol ve doğalgazının yüzde 25’ine sahip olan Amerika’da bile bu yıl enerji fiyatlarına yüzde 50 değişim oldu. İngiltere’de lojistik ve enerji fiyatlarından dolayı şu anda hala yüzde 57 hatta yüzde 80’e çıkmak durumunda kalacağını İngiliz yetkililer söylüyor. Bir gecede İtalya’da yüzde 29 fiyat değişikliği oldu. Sadece bir zamdan bahsediyorum. Peki, emtia, lojistik… Bugün ticaret yapanlar, üretim yapanlar bunu çok iyi bilirler. Dünyada şu anda ciddi bir hammadde sorunu var. Bugün Türkiye’deki birçok fabrika hammadde bulamadığından dolayı üretimini yarı yarıya indirmiş fabrikalar var. Bugün Türkiye’de üretilen mallar çok fahiş fiyatla ihracat yapma, alma teklifi var.”

Adaletsiz bir yorum olur 
“Pandemi yaşanmış, devlet sadece kasasından vatandaşına vermek zorunda olduğu 134 milyar TL giderinden bahsetmiyorum. Alamadığı vergiler, alamadığı SSK’lar, verdiği teşvikler… 850 bin esnaf ve çiftçimizden bu sene vergi alınmayacak. Geliri 240 bin altında olanlardan… şimdi bunların hepsini üst üste koyunca dünyada çok örnek bir şekilde pandemiyle mücadele eden, Türkiye’den bahsediyoruz. Dünyada oluşan ekonomik buhranın ülkeye yansımalarıyla uğraşan bir devletten bahsedeceksiniz. Ve bunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhur İttifakı, AK Parti ya da Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilendireceksiniz. Bu son derece adaletsiz bir yorum olur.”

Son derece istikrarsız bir Türkiye
“Peki, 90’lı yıllarda olduğu gibi Millet İttifakı iktidarında 7-8 partinin koalisyonunda olmuş olsaydık, güçlendirilmiş parlamenter sistemi de bize çok iyi bir şeymiş gibi anlatmaya çalışıyorlar, acaba bugün hangi tablo ile karşı karşıya kalırdık. 90’lı yılların başından 2000’lerin başına kadar bu memlekette üç tane devalüasyon yaşandı. 15-16 hükümet değişti. Son derece istikrarsız bir Türkiye… Sanki bize İsviçre teslim etmişler de biz Yunanistan’a çevirmişiz gibi muhalefet bizi eleştiriyor. Tam tersi oldu. Bize bir Yunanistan bile teslim edilmedi.”