TÜLOMSAŞ'tan yapılan açıklamada: "Aracın TÜLOMSAŞ Devrim Arabaları Müzesi dışında bir alanda sergilenmesi ne doğru, nede anlamlı olacaktır" denildi.

Açıklama şöyle:

"TÜLOMSAŞ Müzesi 03 Mart 2018 tarihinde ziyarete açılmış olup, 30 Ocak 2019 tarihi itibariyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devrim Otomobili adına TÜLOMSAŞ Devrim Arabaları Müzesi olarak tescil işlemi gerçekleştirilmiştir. Müzemiz açıldığı günden bu yana, gerek şehrimizden gerekse yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşmıştır. Bugün itibariyle 315 bin ziyaretçi sayısına ulaşılmış olup, yıl içinde aylık ortalama 16 bin ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Müzemiz, ülkemiz genelinde tüm müzelerde uygulanan tatil günü olan Pazartesi günleri hariç, hafta içi 10:00-17:00 saatleri arasında ve hafta sonları 09:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ayrıca müzemizin açık alanında sergilenen Devrim Otomobili tüm ziyaretçilerimiz tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Bilindiği üzere, dünya genelinde yayılım gösteren Koronavirüs (COVİD-19) tehdidinin toplum sağlığı açısından oluşturduğu risk durumu nedeniyle İlimiz Müze Müdürlükleri denetiminde faaliyetlerini yürüten müzemiz de bu süreçte bir takım tedbirler almıştır. Alınan önlemler gereği zaman zaman aksaklıklar yaşanabilmektedir. Pandemi süreci nedeniyle bu durum anlayışla karşılanmalıdır.

TÜLOMSAŞ Devrim Arabaları Müzesi telefonla randevu alındığı takdirde, gerektiğinde mesai dışında da hizmet vermekte, gerekli kolaylık sağlanmaktadır. Sosyal medya da Devrim Otomobili ile ilgili birçok tebrik ve teşekkür mesajı tarafımıza iletilmektedir.

Müzemizin hizmet vermeyeceği zamanlar, tüm tur operatörlerine iletişim kanalları ile bilgilendirme yapılmaktadır. Zaman zaman, aracın farklı alanlarda sergilenmesi gerektiğine yönelik görüşler kamuoyuna yansımaktadır. Ancak bilinmelidir ki 59 yıldır Şirketimiz envanterine kayıtlı bulunan ve kültür mirası niteliği taşıyan Devrim Otomobili, gerek malzeme yorgunluğu gerekse güvenliği açısından tarafımızca titizlikle muhafaza edilmektedir.

2017 yılında Şirketimiz imkânlarıyla gerçekleştirilen, aslına sadık kalınarak yapılan bakım ve yenileme çalışmalarına ek olarak Devrim Otomobili’ nin haftalık ve aylık periyotlarda kontrolleri yine Şirketimiz İşçi ve mühendis ekibi tarafından gerçekleştirilmekte olup, bu mirasın gelecek kuşaklarca da bilinmesi adına özenle korunmaktadır. Aracın TÜLOMSAŞ Devrim Arabaları Müzesi dışında bir alanda sergilenmesi ne doğru, nede anlamlı olacaktır.

Bilindiği üzere yine Şirketimiz tarafından üretilmiş olan tarihi Mehmetçik Lokomotifi daha önce hat boyu mevkiinde bir kısmı yakılmış ve bazı aksamları parçalanmış, boyanmış şekilde sergilenmekteydi. 2019 yılında Şirketimizin imkânlarıyla gerekli bakım ve yenileme çalışmaları tamamlanarak TÜLOMSAŞ Devrim Arabaları Müzesi tarafından koruma altına alınmış ve sergilenmeye başlamıştır.

Konunun önemi gereği kamuoyunda oluşabilecek yanlış izlenimin ortadan kaldırılmadı adına bu bilgilendirmeye gerek duyulmuştur."