Haber: Atahan Gezer

Güvenç, eskisehir.net’in sorularını yanıtladı. Akaryakıta gelen zamlardan yakınan Güvenç, esnafın tekrardan zorluklar yaşamaya başladığını söyledi. 20 Mart’ta minibüs ve dolmuş tarifeleri, enflasyon ve akaryakıt zamları göz önünde bulundurularak 4 lira 50 kuruştan 6 liraya yükseltilmişti.

İşte Güvenç’in konuşmasından öne çıkan satırbaşları;

Geçmişteki fiyatlara tekrar geri geldi

“20 Mart’ta fiyatımızı 6 lira olarak güncellemiştik. Bu güncellemeden sonra esnafımız bir tık daha nefes aldı diyebiliriz. İlerleyen süreçlerde mazot 18 bandına kadar indi. O zaman daha rahatladık. Açıkçası sevinmiştik bu seviyelerde kalacak diye. Ama şu anda geçmişteki fiyatlara tekrar geri geldi. 22,14 civarlarında şu anda. 24 bantlarındaydı; hemen hemen aynı civarlara geri geldi.”

Matematiksel hesaplarımız şaştı

“Esnafımız aynı zorlukları yine yaşamaya başladı. Eskiye göre tabi bir tık daha iyiyiz. Ama artık matematiksel hesaplarımız da şaştı. Ne yapacağımızı da tam bilmiyoruz. Mazot bir gün inerken bir gün tekrar çıkıyor.”

Esnafa mazottaki ÖTV kaldırılmalı

“Diğer parça giderleri, şoför maliyetleri, asgari ücretin ilerlemesi, sigortadaki zamlar esnafı epey zorluyor. Gündeme gelmesini istiyoruz; mazottaki ÖTV… ÖTV’nin mazottan ticari esnaflara; halk otobüsüdür, minibüstür, çiftçidir… Bunun gibi esnaflara ÖTV kaldırılırsa esnafın daha da rahatlayacağına inanıyorum ben. Bunun dile getirilmesi hükümet tarafından olması lazım; Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından olması lazım. Bizim talebimiz bu…”

İnşallah akaryakıta tekrar zam olmaz da…

“Bunlar dışında başka bir talebimizi yapamıyoruz. Çünkü bizle beraber vatandaşın da zorlandığını biliyoruz. Geçim sıkıntısı herkes için geçerli. İnşallah akaryakıta tekrar zam olmaz da biz de güncelleme yapmak zorunda kalmayız. Çünkü vatandaşın binim gücü önemli bizim için. Zam da çok önemli değil. Biz vatandaşı da düşünerek hareket etmek zorundayız.”