Olcay, eskisehir.net’e, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin, otomobil piyasasında Ocak 2023’te yapılması beklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi ile ilgili söylediği “ÖTV indirimi yok, matrah artırımıyla ilgili çalışıyoruz” sözlerini değerlendirdi.

Olcay, Nebati’nin açıklamasının, otomobil piyasasında durgunluk yarattığını kaydetti. Vatandaşların ne sıfır ne de ikinci el araç alımına yanaştığını ifade eden Olcay, matrah düzenlemesinin, vatandaşların beklentisini karşılamayacağını söyledi. Olcay, “Bu düzenleme devreye girdiği zaman hiçbir değişiklik olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Olcay, şu bilgileri verdi:

“175-200 bin lira bandında olan sadece bir model araç kaldı”

ÖTV’de vergi matrahında, yüzde 40, 45, 60, 75 ve 80 üzerinden bir vergilendirme söz konusu olduğunu dile getiren Olcay, “KDV ve ÖTV eklenmeden çıplak fiyatı 175 ile 200 bin lira arasındaki araçlar yüzde 80 ÖTV ile karşı karşıya kaldı. Dolayısıyla piyasa koşullarında, vergisiz hali 175 bin lira ile 200 bin lira bandında olan sadece bir-iki model araç kalmış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu piyasa koşullarında vatandaşa ne kadar yansıtılır, belli değil”

Olcay, “‘ÖTV düşecek, ÖTV matrahı düzenlemesi olacak’ şeklindeki ifade, 175 ile 200 bin lira bandının daha yukarıya çekilmesi, ÖTV oranının da dolaylı olarak aşağı çekilmesi anlamına geliyor. Eğer bir alt banttan, yüzde 70 veya 60 bandına çekilecek şekilde bir düzenleme olursa, araç başına yalnızca 30-40 bin lira civarında bir fiyat düşmesi söz konusu olur. Vatandaşa da bu yönde bir faydası olur. Araç fiyatlarında 100-200 bin lira gibi bir indirim söz konusu olmaz. Bir alt banttan hesap ettiğinizde, araç fiyatlarında maksimum olabilecek indirim 40 bin lira… Bu da piyasa koşullarında vatandaşa ne kadar yansıtılır, belli değil” dedi.

“Türkiye’ye zaten yeteri kadar araç gelmiyor”

Olcay, galericiler olarak ikinci el otomobil sattıklarını anımsatarak, “İkinci el otomobillerde ÖTV söz konusu değil. Bu tamamen sıfır otomobil piyasasını ilgilendiren bir durum… Tabii ki sıfır otomobil fiyatlarının düşmesi ikinci el otomobillerin fiyatlarının da düşmesi anlamına geliyor ama Türkiye’ye zaten yeteri kadar araç gelmiyor” yorumunu yaptı.

“Bu beklenti karşılanmayacak”

Olcay, şöyle devam etti:

“Bu durum tabii ki piyasada da bir beklenti oluşturdu. İnsanlar, ‘araba fiyatları 100 bin lira düşecek’ diye bir beklenti içine girdi. Bu nedenle vatandaşlar ne sıfır ne de ikinci el araç almak için harekete geçiyor. Fakat böyle bir fiyat düşüşü olmayacak. Bu beklenti karşılanmayacak. Bu durum esnafı da etkiledi. İnsanlar mal satamayınca ne yapacaklar? Beklemedeler… Bekleyebildiği kadarıyla bekliyorlar. Bekleyemedikleri noktada, ellerindeki araçların fiyatlarını aşağıya çekerek müşteri bulmaya çalışıyor.

“Matrah uygulaması, en başından beri yanlış bir uygulamaydı”

Bu düzenleme devreye girdiği zaman hiçbir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bu matrah uygulaması, en başından beri zaten yanlış bir uygulamaydı… Durup durup, döviz kurlarının artışından kaynaklı olarak araçlar, yüzde 80 ÖTV bandına çıkıyor. Türkiye’ye ithal gelen araçların çoğu Avrupa üzerinden, avroyla geliyor. Avro, 19 lira 20 kuruş bandına çıkmış durumda… Geçen hafta 18 lira 60 kuruştu. Arada 60 kuruş fark var. Bu ne demek? Aradaki fark kadar araç fiyatlarına zam gelecek demek.”

“İnsanlar krediye erişemiyor”

Piyasadaki durgunluğun başka sebepleri de olduğunu kaydeden Olcay, “İnsanlar krediye erişemiyor. Alım gücü düştü. Durgunluğun tek sebebi ÖTV beklentisi değil. Bunun önüne geçilmesi için enflasyonun düşürülerek, insanların alım gücünün artması sağlanmalı. Tamamen enflasyondan kaynaklanıyor… Otomobil kredilerinde yıllık faiz neredeyse yüzde 30 civarında. Kredi vermiyorlar… Bankaya gidiyorsunuz, ‘çıkmıyor’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Olcay, asgari ücretle çalışan birisinin araba alabilmesinin artık hayal olduğunu belirterek, “İnsanlar, geçim derdine düşmüş durumda” yorumunu yaptı.