EMEKLİ OLDUKTAN SONRA BAŞLADIM

Adım Oktay Usalan, emekli emniyet amiriyim. Emekli olmamın ardından farklı bir işle uğraştım fakat bir süre sonra o işi bıraktım. Ardından kokulu taş tozundan duvar saatleri ve çeşitli figürler yapmaya başladım. Halen de yapmaya devam ediyorum.

Oktay Usalan

CUMA MESAJINDAN ESİNLENMİŞ

İlk saatimi bana gelen bir Cuma mesajından esinlenerek yaptım. Gelen mesajda bir Türkiye haritası vardı. ‘Neden böyle bir saat yapmayayım?’ dedim. Ardından da diğer modellere ve figürlere yöneldim. Türkiye haritalı, iki çeşit kalpli, çiçekli, formalı ve çay bardaklı duvar saatleri yapıyorum. Ayrıca Atatürk, çalgıcı adam ve gitarlı kızlar gibi yaptığım figürler de var. Ürünlerimin hepsini kokulu taş tozundan yapıyorum. Kokulu taş tozu ilginç bir malzeme… Ölçüsüne göre suyla karıştırdığınız zaman şekil alacak kıvama geliyor ve şekillendirmenizin ardından bir süre sonra donuyor. Bu sayede pek çok saat ve figür yapabiliyorum.

EN AZ ÜÇ GÜN SÜRÜYOR

Bu işler emek isteyen şeyler… Ürünlerimin yapımı mevsim şartları ve çalışma durumuna göre üç gün ile bir hafta arasında sürüyor. Ayrıca genelde bu tarz işleri kadınlar yapıyor. Ben yapan nadir erkeklerden bir tanesiyim. Ürünlerimi evde yapıyorum. Yapımı gerçekten zahmetli… Öncelikle kokulu taş tozunu ölçüsüne göre suyla karıştırıyorum ve önceden hazırladığım silikon kalıplara döküyorum. Bu katmanın kurumasının ardından bir kere daha aynı işlemi uyguluyorum. Haritalı saate ayrıca yere düşünce kırılmaması ve daha dayanıklı olması açısından keten de koyuyorum. Fakat diğer saatlerimde keten takviyesi yok. Ardından boyuyorum, süslemelerini yapıyorum ve saat mekanizmalarını yerleştiriyorum. Saat mekanizmalarının tamamını İzmir’den bir toptancıdan alıyorum. Bütün işlemlerin bitmesinin ardından da satışa sunuyorum.

HEM KİŞİSEL HEM DE HEDİYE OLARAK ALIYORLAR

Satışlarımı telefon ve sosyal medya yoluyla yapıyorum. Fakat ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden gidiyor. Satışlar gayet iyi durumda. Hatta bir derneğe 80 adet saat sattım. Müşterilerim ürünleri kişisel olarak alabildikleri gibi ayrıca hediye etmek için de sipariş verebiliyorlar.