Başkan Öztürk: Bağışçılarımız var ama çok az, yeterli değil. Onlarda bizi tanıyan, bilenler… Ama onun dışında biz ne devletten ne de Eskişehir halkında çok fazla yardım alamıyoruz maalesef.

Röportaj: Afife Nur Yıldız

Türkiye Güçsüzlere ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Eskişehir Şubesi Başkanı Yasemin Nazlı Öztürk: Yaklaşık 10 yıldır başkanlık yapıyorum. Gönüllülük sistemiyle çalışıyoruz. Ekibimizde beylerde olabilir ama nedense hep bayanlar talepte bulundu. Kendi emeklerimizi değerlendirerek vakfımızı ayakta tutmaya çalışıyoruz. İhtiyaçları ağırlıklı olarak böyle karşılıyoruz. Bağışçılarımız var ama çok az, yeterli değil. Onlarda bizi tanıyan, bilenler… Ama onun dışında biz ne devletten ne de Eskişehir halkında çok fazla yardım alamıyoruz maalesef.

Yaşlılarımız çok huzurlu ve mutlu

Türkiye Güçsüzlere ve Kimsesizlere Yardım Vakfı, Gülgen Dural tarafından 1986 yılında kuruldu. Onun himayesinde 30 gönüllü hanımla kurulan bir vakıf… 36 yıldır hizmet veriyoruz. Şubelerimiz var. Altı şube var, biz onlardan biriyiz. Diğer şubelerde huzurevi yok. Onlar sadece üniversite öğrencilerine burs veriyor. Biz Eskişehir Şubesi’nde bakımıyla yükümlü olduğumuz Mihalıççık’ta Selami Vardar Yaşlılar Köşkü var. Köşk diyoruz çünkü yaşlılara köşk imkanı sunuyoruz. Herhangi bir bakımevi ya da huzurevi gibi değil gerçekten orada bizim yaşlılarımız çok huzurlu ve mutlu yaşıyorlar. Doğa olarak, hizmet verilen bina ve alanlar olarak da çok güzel. 23 dönüm bir yer… Dört katlı pembe bir köşk… Burada doğayla başbaşalar… Elma, kiraz ağaçları… Bahçenin her türlü imkanını kullanıyorlar. Kümeslerimiz var. Bir yaşam çiftliği projesi gibi… İneklerimiz var. Bir çok şeyi orada aktif olarak yaşlılarımızın imkanına sunuyoruz.

Sadece bir oda sunmuyoruz

Onlara sadece bir oda sunmuyoruz. Yaz aylarında bahçenin ekimi bakımı var. Domates, biber koparıp yiyebilir. İsteyen ekim dikim işlerine yardım edebilir. 12 personelimiz var. Yanlarında devamlı doktor ve hemşire var. Temizlik personelimiz dahil herkesin yaşlı bakım sertifikası var. Hepsi bir yaşlıyı bilen, nasıl bakılacağını bilen kimselerdir. Yazın gidip kışın gelenler var. Sayımız değişiklik gösterebiliyor. Odalar bir veya iki kişilik. Haftada üç gün doktora geliyorlar. Muayene ve kontrolleri yapılıyor. Ameliyat olması gerekiyorsa operasyon parasını karşılıyoruz. Bize geldikten sonra vakıf tarafından karşılanıyor. Yatalak hasta almıyoruz ama burada hastalanırsa tüm bakımını üstleniyoruz. Yatalak olarak almıyoruz çünkü bir bakım merkezi değiliz ama bize geldikten sonra olmuşsa da mağdur edemeyiz.

Bir insan evladı annesine babasına nasıl bakıyorsa…

Çok özverili bir personelimiz var, her şeyden önce orada çalışan personelimize binlerce kez teşekkür ediyorum. Hepsi asgari ücretle çalışıyor ama annesine babasına bakıyor gibi bir hizmet veriliyor. Biz Eskişehir merkezdeyiz, oranın finans para kısmını karşılıyoruz ama o kadar gönlümüz rahat ki… Bir insan evladı annesine babasına nasıl bakıyorsa bizim personelimizde o şekilde bakıyor. Gözüm arkada değil. Onlar vakfım adına minnet borçluyum.

Asla sızlanmıyorum. Gururla söylüyorum

Kermesimiz geleneksel hale geldi. Şubemiz 12 yıldır var. Kermesi her yıl düzenli olarak yaptık. Elde edilen geliri de kimsesiz yaşlılar için kullanıyoruz. Kermes dışında da vakıf binamızda hizmet veriyoruz. Arifiye Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi 33/3 olarak geçiyor adresimiz. 0 536 669 09 00 nolu telefondan da bize ulaşılabilir. Bizimle çalışmak isteyen herkes üyemiz olabilir. Ama şöyle bir kuralımız var. Önce bizi bi tanısınlar, görsünler, neye hizmet edeceklerini bilerek üye olsunlar. Çünkü ciddi bir emek sarf ediliyor. Gece gündüz demeden… Buna vakti olanlar gelmeli. Keyfe keder çalışılacak bir yer değil burası. Bazı dernekleri tenzih ederek söylüyorum ama derneklere de benzemiyor. Çünkü bakmakla sorumlu olduğumuz 80 kişilik ekip var. Bunun her ay düzenli olarak yiyeceğini karşıla, hastane masrafı, ilaç parası, yaşlının ihtiyaçları, mama ve bezleri, yakıt bi kere çok fazla. 80 ton kömürle kışı çıkıyoruz. Tonu 4 bin 500’den başlıyor. Bahçenin, hayvanların bakımı… O kadar az insanla bunları karşılıyoruz ki… Ama yaptık, yapıyoruz. Asla sızlanmıyorum. Gururla söylüyorum. Şubemiz 12 yıldır var. Özverili çalışmalarla alnımızın akıyla çıktık bu 12 yıldan… Az evvelde dediğim gibi büyük destekler almıyoruz. Gönül dostlarımız var.

İnatla bu işi götürüyoruz

Zaman bize ‘neden bu kadar çalışıyorsunuz’ diye soruyorlar. Amacımız bir insanın gönlünü almaksa, duasını almaksa, rıza almaksa, madem burası bir yardım vakfıysa o yardım adına elimizden ne geliyorsa onu yapıyoruz. Bizi bilenler biliyor zaten. Bizim kimseyle bi derdimiz yok. Hiçbir siyasi amacımızda yok. Biz Atatürk düşünce ve inkılapları doğrultusunda ama dinimizi de bilen, vatanımıza, milletimize, bayrağımıza da sonsuz saygılı amacı sadece yardım olan bir vakıf burası… Bunu herkesin bilmesini istiyorum. Yardım yapmak için illa birilerinin bayrağının altına ya da isimlerini kullanmaya hiç gerek yok. Bu böyle de yapılabiliyor. Biz bunun güzel bir örneğini tüm ülkeye gösterdik. Anlatsam dinlemekten yorulursunuz. Burada kadınların da gücü var. Bunu belki erkekler bu kadar yapamazdı. Bu kadar sabırlı olamazdı. Ama burada inatla bu işi götürüyoruz.

Bir kere gidip koltuğa oturmadım

Biz bir atölye gibi çalışıyoruz. 10 yıldır başkanlık yapıyorum. Bir kere gidip koltuğa oturmadım. Amacımız üretmek, üreterek kazanmak. Birilerinden bir şeyler alarak değil, mızmızlanarak değil. Üretip, kazanıp yardım etmek… Önce kendimize güveniyoruz. Kermeste güzel satışlar yaptık. Sadece kermesle sınırlı değil. Bahsettiğim adresten her şeyi alabilirler. Hediyelik eşyalardan koyunlara kadar… Koyunlar sadece kurban bayramında kesilmiyor. Yılboyu kesim olabilir. Kesildikten sonra huzurevinde kullanılıyor.