Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi pandemi ile mücadele kapsamında geçtiğimiz günlerde uzaktan eğitim kararı aldı. Söz konusu karar, ekonomisinin önemli kısmı hizmet sektöründen oluşan Eskişehir için ciddi sıkıntılara yol açtı. Alınan karar yaklaşık 70 bin öğrencinin Eskişehir’e gelmemesi demek.

BİNLERCE ESNAF VE ÇALIŞAN…
Başta kafetaryalar, kuaförler, marketler (özellikle Bağlar bölgesindeki), lokantalar, apartlar olmak üzere yaklaşık 16 bin esnaf doğrudan etkilendi. Bu esnafla iş yapan esnafları da dahil edersek manzara daha net bir şekilde ortaya çıkar. Esnafın temsilcileri karardan sonra harekete geçti. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen’den arka arkaya girişim ve açıklama geldi.

BİNLERCE KİŞİYİ MAĞDUR EDEBİLECEĞİ…
Metin Güler, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti. Güler “Üniversitelerin aldığı uzaktan eğitim kararının şehrimizdeki 8 binden fazla firmayı ve bu firmalarda çalışan binlerce kişiyi mağdur edebileceğini ilettik” paylaşımı yaptı.

FİRMALARIN KAPANMA NOKTASINA GELECEĞİNİ…
Güler daha sonra “Üniversiteler uzaktan eğitim verirse; şehir ekonomisinin zarar göreceğini, firmaların kapanma noktasına geleceğini belirttim.  Tüccarın, esnafın, evine ekmek götüren çalışanların yanında olmamız gerektiğini ifade ettim. Söylediğimin de arkasındayım. Konuyu başka yerlere çekmek, açıklamanın altında başka sebepler aramak yersiz. COVID-19 salgınını da yenmeliyiz, işsizliği de… Sağlığımıza da dikkat etmeliyiz ekonomiye de… Durum bu kadar net!” açıklaması yaptı.
Başkan yaptığı girişimleri “Üniversitelerimizin aldığı uzaktan öğretim kararını ve Eskişehir Ticaret Odası üyelerinin durumunu Milletvekillerimiz Sayın Nabi Avcı ve Emine Nur Günay ile saatlerdir istişare ediyoruz. Çözüm konusunda gösterdikleri yapıcı tutum için teşekkür ediyorum” diyerek aktardı.

ÜÇ REKTÖRLE GÖRÜŞMELER…
Güler, konuyla ilgili olarak “Üniversitelerimizin aldığı uzaktan eğitim kararı şehir ekonomisini ve tüccarımızı olumsuz etkileyecektir. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi için valimizle ve üç rektörümüzle görüşmeler gerçekleştireceğiz” paylaşımı da yaptı.