Basın açıklamasını yapan Eskişehir Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz, “Biliyoruz ki başımız sağ olmayacak. Dün İstanbul Bakırköy’de bir meslektaşımıza alçakça sıkılan kurşunlara kurban verdik. Av. Servet Bakırtaş sadece ve yalnıza avukatlık yaptığı için öldürüldü. Avukatları müvekkillerle bir tutan sapkın zihniyet silahtan aldığın güçle ölüm kustu. Edindiğimiz bilgilere göre yaralama suçu nedeniyle mahkum olup cezaevinden yeni çıkan ve kendisine açılan tazminat davasının geri çekilmesini isteyen ancak talebi reddedilince tehditlere başlayan katil zanlısı önce meslektaşımızı daha sonrada dava açan müvekkili öldürdüğü anlaşılmaktadır” dedi.

Elagöz sözlerini şöyle sürdürdü;

Bu benzer gerekçelerle gerçekleşen avukat ölümleri ya da saldırılar mesleğimi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan öte bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmaktadır. Avukatın rolü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının giderek onu taraf konumuna sürüklemesi kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir. Bir mesleğin ölümü göze alarak sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli bir onur meselesi olsa da o toplumun bir kesimi için bir utançtır.

Bu toplum düzeni bilerek isteyerek kuruldu

Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri artık acımızı hafifletmiyor. Her bir avukat ölümünün bir ders olmasını beklerken çoğalan ölümler bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor.

Oysa biz adaletin tecelli etmesi için yapıyoruz bu mesleği. Savunma olmazsa olmaz yargılama diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi eğer özel bir müdafi olmazsa bu katil zanlısını da maalesef bir avukat savunacak. Biliyoruz ki başımız sağ olamayacak bizim. Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine bir yararı olmayacak. Av. Servet Bakırtaş ile verdiğimiz can taşan sabrımızın durduğu son yürek olamayacak. Duruncaya kadar hukuk adına durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Av. Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız. Sözün bittiği yerdeyiz. Eğitimlilerin, cehalete kırdırıldığı bir toplum düzeni inşa edildi. Bu düzen bilerek ve isteyerek kuruldu.

Davalara girmeyin çağrısı

Avukatlara yönelik şiddet olaylarının araştırılmasına amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurularak elde edilen veriler doğrultusunda şiddet olaylarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması talebimizi 5 Nisan Avukatlar Günü’nde meclis çatısı altında reddeden irade, bugün meslektaşımızın hayatını kaybetmesinde sorumluluk sahibidir. Avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyen uygulamaların, kolluk kuvvetleri da dahil olmak üzere meslektaşlarımıza yönelik sistematik saldırılar karşısındaki duyarsızlığın ve nihayetinde yaşanan cezasızlık politikalarının mimarları bu katliamda pay sahibidir.

Avukata karşı şiddet ve ölüm olaylarıyla sonuçlanan eylemler karşısında sadece basın açıklaması yapmak avukata karşı şiddet olaylarını ve ölümlerini maalesef durduramıyor. Avukata karşı şiddet ve ölüm olayları karşısında kurumsal tepkimizi vermek ve mesleki dayanışmayı ortaya koymak adına bugün ve yarın olmak üzere tüm meslektaşlarımızın duruşmalara katılmamalarını bir kez daha talep ediyoruz