Haber: Atahan Gezer

1990’dan beri meslekteyim

“1990 yılından bu yana erkek kuaförü meslek dalındayım. 1999’da salonumu açtım. 2003 yılından bu yana da eşimle birlikte kadın ve erkek kuaförü olarak hizmet vermekteyiz. Daha önce odamızda da görevlerim oldu. Başkan vekilliği görevini üstlendim. BAKSAN Mesleki Eğitim Merkezinde sınav komisyonunda bulundum. Yunus Emre Kredi Kefalet Kooperatifimiz var; esnaflarımızın kredi çektiği yer… Orada denetim kurulu başkanlığı yaptım.”

Bir dost, derttaş ve sırdaşız

“Şöyle tarif etmek istiyorum; çoğulda da güzeldir, insanlar bizim için değerlidir ama bizim sanatkârlarımız biraz daha farklı… İnsanlar üzerindeki etkimiz… Örnek vereyim; biz berberler, kuaförler, güzellik uzmanları; bir dost, bir derttaş ve çok iyi bir sırdaşız biz… İnsanlarla ve müşterilerimizle birebir diyaloglarımız çok fazladır. Şuna da eminim ki; insanlar üzerindeki hayatımız çok daha farklıdır bizim.”

Liderlerin meslektaşları bir araya getirmesi gerekiyor

“Eksiklerimiz çok fazla… Ana başlıklarımız var bizim; ilk etapta yapmamız gerekenler… Personel sıkıntımız var, fiyatlarda sıkıntılarımız var… Meslektaşlarımızın bir araya gelememesi, birbirlerini tanıyamaması… Ben şöyle ifade ediyorum; bizler rakip değiliz, aynı sofradan ekmek yiyen insanlarız. Soframızı paylaşmamız lazım. Bunun için de; oda başkanı olarak lider arkadaşımızın meslektaşları bir araya getirmesi ve fikir paylaşımı olması gerekiyor. Bizim hedeflerimizden en büyük olanı bu…”

Akademi projemiz var

“Akademi projemiz var… Eğitimin bizim mesleğimizde, bizim sanatımızda çok değerli bir yeri vardır. Mesleğimizin önü çok açıldı. Bundan 10 sene önce –erkek kuaförlerinden bahsediyorum- sadece saç sakal tıraşı yapıyorduk biz… Ama şimdi; saç tıraşı yapıyoruz, sakal tıraşı yapıyoruz, cilt bakımı yapıyoruz, kaş alıyoruz, ağda yapıyoruz ve saçlarda renklendirmeler yapıyoruz. Bunların eğitimlerini vermemiz gerekiyor.”

Sanatkâr olduğumuzu hissetmemiz lazım

“Akademi’de amacımız; hem personel sıkıntısını gidermek, çırak ve kalfa yetiştirmek; aynı zamanda salon sahibi arkadaşlarımıza da ücretsiz eğitimler verilecek. Aynı zamanda üniversiteden hocalarımızla da salon işletme eğitimleri; bizim için çok önemli… Yani önce biz sanatkâr ve farklı insanlar olduğumuzu meslektaşlarımızla hissetmemiz lazım ve karşıya da hissettirmemiz lazım.”

Liderlerin meslektaşlarımızın önünü açması gerekiyor

“Akademi, odamıza ait olarak kurulacak, Berberler Odasının akademisi… Diğer bir hedefimiz de şu; şehrimizden bir akademisyen, eğitmen çıkartmak… Çoğu illerde var ama bizim ilimizde bir eğitmen yok. Diğer illere göre sanatta çok daha üst tabakadayız biz; Türkiye birinciliğimiz var, Avrupa birinciliğimiz var, dünya birinciliğimiz var… Böyle değerli kardeşlerimiz ve ustalarımız varken bir eğitimcimiz yok… Bunun için de odamızın; yani liderlerin meslektaşlarımızın önünü açması gerekiyor.”

15 istifa var, utanç verici…

“Odamızda çoğu şeylerin ters gittiğini… Şöyle bir durum var; zaten bazı olaylar yolunda gitmediğinden dolayı aday olma gerekliliğini hissettik. Birlikteliğimiz yok, pandemide çok yalnız kaldık; belli bir kısma yardımlar yapıldı… 2018 yılında da ben adaydım; sekiz oyla kaybettik… 2018 yılından 2022 yılına kadar verilen vaatler ve sözler tutulmadı. Tutulmadığı gibi; odamızda tarihimizde görülmeyen istifa depremi oluştu. Şu anda 15 istifa var. Bu bizim için utanç verici bir olay… Bu güne kadar da olmayan bir şey… Biz bu lekeleri ve utancı kaldırmak için adayız.”

Düğün salonu kuracağız, Üye Kart dağıtacağız

“Akademi projesi eminim ki bakış açımızı değiştirecek. Düğün salonu projemiz var; odamız adına düğün salonu kazandırmak istiyoruz. Ben ve ekibim kalıcı bir eser bırakmak istiyoruz odamıza… İsmimizin devamlı anılmasını ve kaybettikten sonra da güzel şeylerle anılmasını istiyoruz. Üye Kart çalışmalarımız var… 1450’ye yakın üyemiz var bizim. Üye Kart çalışmamızda da meslektaşlarımızın alışveriş imkânını kolaylaştırmak… Eskişehir’deki çoğu firmalarla alışveriş anlaşması yapılacak. Her meslektaşımıza ‘oda üyesidir’ diye kart dağıtacağız. Bunlarla da gittiği her mağazada indirim hakkına sahip olacaklar.”

Dünya Kuaförler Günü geleneksel hale gelecek

“1450 üyemiz var; topluyuz ama dağınız… Bunu bir araya getirmek için de yapacağımız projemiz şu; 22 Mayıs Dünya Kuaförler Günü… Öğretmenler Günümüz var, Doktorlar Günümüz var, Hemşireler Günümüz var… Bizim de günümüz var. Ama biz şu ana kadar sadece Facebook’tan kutladık günümüzü… Biz inşallah bunu geleneksel bir hale getireceğiz. Her sene 22 Mayıs’ta; hava şartları uygun olursa karnaval gibi, piknik havasında; hava şartları uygun olmazsa da düğün salonunda eğlence tarzında… Buradaki amacımız şu; hem günümüzü anımsayalım hem de meslektaşlar bir araya gelsin, tanışsınlar.”