Baksan’da hizmet veren Diana Detailing’in ortaklarından Caner Dayıoğlu, Genç Tecrübe’de Afife Nur Yıldız’a firmanın kuruluş hikayesini, hizmetlerini ve hedeflerini anlattı. Dayıoğlu, şunları kaydetti: “Altı yıl önce faaliyete başladık. Araba yıkama (car wash) olarak başladık ama şu an içi daha çok detailing olarak hizmet veriyoruz. Otomobilleri korumak ve güzelleştirmek için hizmet veriyoruz. Altı yıl önce 20 liraya araba yıkıyorduk. Şu an 20 bin liraya araba kaplıyoruz. İnsanlar sıfır kilometre araçlarını günlerce bize bırakıyor. Hatta birçok sıfır araca, araç sahibinden önce biz temas ediyoruz, biz biniyoruz. Altı yılda çok şey değişti.”
Oto yıkama bir buçuk saat sürüyor
“Oto yıkama işini A kalite yapıyoruz. Şu an sektörün lider firmalarından biriyiz. Oto yıkamada VIP Premium dediğimiz bir yıkama ve temizliğimiz var. Ortalama bir buçuk saat sürüyor. Üst düzey kimyasallarla araçlarla özel bir şekilde ilgileniyoruz. İnsanlar oto yıkamacılardan genellikle memnun kalmıyor. Kısa sürede o paralara o hizmeti alamazsınız. Biz uygulama süresini ve fiyat politikamızı yukarı çıkardık. Sadece randevu ile araç kabulü yapıyoruz. Müşteri için de iyi oldu, vakit kaybı da olmuyor.”
Sıfır kilometre araçları kaplıyoruz
“Detailing sektöründe birçok uygulama yapıyoruz. Araç cam filmi, araç kaplama, araç renk değişimi (renkli folyo kaplama), seramik, boya koruma, detaylı temizlik… Şu an en çok yaptığımız uygulamalardan birisi PPF kaplama. Şeffaf boya koruma filmiyle sıfır kilometre araçları kaplıyoruz. Gıdayı nasıl vakumladığınızda uzun yıllar saklıyorsunuz hava ile temas etmediği için aracın boyasını da biz bu şekilde vakumluyoruz. Darbelere ve çizilmelere karşı yüzde 100 koruma altına alıyoruz.”
Kaplama ne işe yarıyor?
“Son bir buçuk yıldır araba kaplamaya yetişemiyoruz. Araçlar inanılmaz pahalandı. En ucuz sıfır araba 350-400 bin liradan başlıyor. AVM’de arıcınızın kapısına çarptılar. PPF kaplama varsa boya zarar görmüyor. Boyasız göçük düzeltme yapıyoruz. Göçüğü düzeltiyoruz, tekrar kaplıyoruz. Sanayiye, boyacıya gitmeye gerek kalmıyor. Ön önemlisi de aracın değer kaybı olmuyor. Boyalı kapı arıcın değerini 5-10 bin lira düşürüyor. Bir hafta sanayide kalması gerekiyor. Biz bir günde hallediyoruz. Eski, yıpranmış, kirli koltukları fabrikadan çıkmış gibi ilk günkü haline getiriyoruz. Dış cephede polisaj boya korumayla aracı ilk günkü kondisyonuna getiriyoruz.”
Pandemide işler iyiydi
“Pandemide şanslı sektörlerden birisiydik. Ciromuzu ikiye katladık diyebilirim. Hiç araba yıkatmayan insanlar bile gelmeye başladı. Dezenfeksiyon işlemi için… Cumartesi Pazar yasakları işimize yaradı. Aracıyla sürekli işi olanlar, yasak nedeniyle evde olunca aracını bize bıraktı. Çalışma iznimiz vardı, çalıştık. Pandemide işler iyiydi.”
Ciromuz artıyor ama gelirlerimiz düşüyor
“Şu an hala iyi, işler hep artıyor. Ciromuz artıyor ama gelirlerimiz hep düşüyor. Maliyetler artıyor. Son elektrik faturamız 12 bin 500 lira. Bir ay önceki 5 bin 800 liraydı. Personel maaş zamları…”
Düşmanımız kostikli şampuanlar
“Bizim düşmanımız kostikli şampuanlar… Bunların birçok noktada kullanılıyor. Araca seramik kaplama yapmışız iki bin üç bin lira almışız. Ama merdiven altı yerde yıkanırsa, benzinlikte yıkanırsa… Seramiğe üç yıl garanti veriyoruz ama bunu altı ayda bitirebiliyor hatalı yıkamalar… Yıkamada köpük çok önemli. Yıkama bölümümüz kaplama ve koruma yaptığımız araçlar için açık biraz da… Onları yıkasak yeterli. Yıkama şartları çok önemli. 
Franchising talepleri var
“Eskişehir’de çok iyi bir noktaya ulaştık. Bu sektörde zirvedeyiz diyebilirim. Farklı şehirlerden franchising talepleri var. Vermek ve para kazanmak kolay ama Eskişehir Diana Detailing’in kalitesini her yerde vermemiz lazım. Bu da çok zor... Bunun alt yapısını hazırlıyoruz. İki üç yıl sürer gibi… franchising olabiliriz. 7-8 şehirden talep var ama alt yapısını kurmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda 15-20 şehirde olmak istiyoruz.”