Soğuk ve yağışlı havaların önümüzdeki günlerde de süreceği, buzlanma ve yoğun kar yağışına sebep olacağı göz ardı edilmemelidir.

Bu nedenle vatandaşlarımız, Eskişehir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Eskişehir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün yapacağı uyarıları dikkatle takip etmeli, olası tehlikelere karşı önlemlerini almalıdır.

Vatandaşlarımız, karlı ve buzlu havalarda yaya olarak dolaşmaları sırasında eller cepte yürümemeli, düşme risklerine karşı hazırlıklı olmalıdır.

Özellikle şehrimizin içinden geçen Porsuk Çayı, sulama kanalları ve göletlerin buz tutması durumunda buz kütlesi üzerine kesinlikle çıkılmamalıdır.

Kış aylarını yaşadığımız bu günlerde soğuk, kar yağışı ve bunlara bağlı olarak özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde görülen buzlanma, kentimizde trafikle ilgili sorunlar yaşatmaktadır. 

Trafikle ilgili sorunları en az düzeye çekmek yada bu sorunları yaşamamak için;

- Eskişehir genelinde sağlık önlemlerine dikkat ederek Toplu taşıma araçlarının (Tramvay, Otobüs, Minibüs) kullanılması,

- Araçların anayol, bulvar ve caddelere gelişigüzel park edilmemesi,

-Yoğun kar yağışının olduğu durumlarda Belediyelerin kar temizleme araçları ve iş makinelerinin çalışmasına engel olacak araç parklarının yapılmaması,

-Çatılardan düşebilecek kar yığınları/buz sarkıtlarına önlem olarak saçak altlarında yürünülmemesi ve araçların saçak altlarına park edilmemesi,

-İstenmeyen kazaların önüne geçmek, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla (halihazırda taktırmayanlar için) araçlara kış lastiklerinin taktırılması, (Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.)

-Araç sürüşünün güçleştiği kış aylarında köprü ve virajlarda buzlanma/gizli buzlanma olacağından hız kontrolü yapılması ve takip mesafesinin daha dikkatli yapılması gerekmektedir.

Ayrıca; soğuk havanın hüküm sürdüğü kış aylarında,

-Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı soba kullanan kent sakinleri, lodos ve fırtınalı havalarda yatmadan önce sobalarını mutlaka söndürmeli,

-Bacalar mutlak surette temiz tutulmalı,

-Doğalgaz cihaz bakımları yaptırılmalı,

-Baca bağlantıları kontrol edilmeli,

-Havalandırma menfezleri kapatılmamalı,

-Şüpheli durumlarda 187 numaralı Doğalgaz Acil Durum Hattı aranmalıdır.

Kaynak: Bülten