Madencilik sektörünün sorunları gün geçtikçe ağırlaşıyor Madencilik sektörünün sorunları gün geçtikçe ağırlaşıyor

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında Eskişehir.net’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, yapım tarihi en yakın binaların seçilmesi konusunda uyardı. Türkiye’de deprem yönetmeliğinin en son 2018’de değiştiğini hatırlatan Kılıç, “Araba alırken bile nasıl ki bir ekspertiz yapılıyorsa içinde ailemizle yaşadığımız konutlarımızın da böyle yönetmeliklere tabi olması gerekir. Ama bunlar çıkana kadar ülkemizde vatandaşlarımıza görevler düşüyor” dedi.

Türkiye İsterse Bir Japonya Olabilir
Türkiye’nin isterse bir Japonya olabileceğini söyleyen Kılıç, “Hatay depreminden sonra da bir kez daha gördük ki aslında bizim binalarımızın hepsi depremde yıkılmıyor. Depremden sonra ayakta kalan, insanların içinden güvenle çıkabildiği binalar da mevcut. Demek ki biz bütün yapılarımızı bu şekilde yaparsak aslında biz de bir Japonya gibi olabiliriz. Bunun başka bir göstergesi de şu: Biz aslında depreme dayanıklı bina yapmayı da biliyoruz ki bütün binalarımız yıkılmıyorlar. Bu binalara biz genel olarak baktığımız zaman yıkılmayan binaların doğru mühendislik hizmeti almış, yönetmeliklere uygun yapılmış, bilim ve fen kurallarına uyulmuş, yerinde denetlenmiş, şantiye şefi inşaat mühendislerinin başında durmuş binalar olduğunu görüyoruz. 

Türkiye’de Bazı Yönetmeliklerin Değişmesi Gerekiyor
Türkiye’de bazı yönetmeliklerin değişmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç, “Vatandaşlarımız da ev alırken böyle binaları tercih etmeliler. Fakat maalesef ki bizim ülkemizde binaların çok detaylı bir çalışma olan performans analizi vardır. Bir binanın sağlam olup olmadığını depremde nasıl bir performans gösterebileceğini ancak bu analizle söyleyebiliriz. Fakat biz bir binayı satacağız, alacağız bunun performans analizinin yapılması zorunlu gibi bir yönetmeliğimiz yok. Dolayısıyla bugün bir vatandaş ev alırken şöyle dışarıdan baktığı zaman anlayabileceği bir konu da değil bu. Dışardan baktığınızda ya sanki daha geçen sene ondan önceki sene yapılmış gibi gözüken bir binanın aslında 50 yıllık çok kötü bir bina olması ama iki sene önce dışardan bir mantolama yapılmış, cephesi boyanmış bir bina olması da pek mümkün. Aslında böyle kanunlara yönetmeliklere ihtiyacımız var. Araba alırken bile nasıl ki bir ekspertiz yapılıyorsa içinde ailemizle yaşadığımız konutlarımızın da böyle yönetmeliklere tabi olması gerekir. Ama bunlar çıkana kadar ülkemizde vatandaşlarımıza görevler düşüyor. Bunlar da nedir?” diye konuştu. 

Müteahhidin Araştırılması Çok Önemli
Ev alırken müteahhidin iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Kılıç, “Evi araştırmak, incelemek. Mümkün olduğu kadar onun kadar bilgi edinebilmek. Bunun için de bir kere binayı öncelikle müteahhitti kim? Bu binayı yapan müteahhit bir inşaat mühendisi mi aynı zamanda? Bünyesinde bir inşaat mühendis çalıştıran bir müteahhitlik firması mı? Ya da başka bir iş yaparken bir de inşaat yapan bir firma mı? Profesyonelliği nedir? Mümkün mertebe bunu araştırmalılar” dedi.

Yapım Tarihi En Yeni Olan Binalar Tercih Edilmeli
Yapım tarihi en yeni olan binaların tercih edilmesi gerektiğini de belirten Kılıç, “İkinci bir konu. Binanın yaşı çok önemli. 1999 öncesi bütün binaların hepsi çok risklidir diyemeyiz ama 1999’dan önce hazır beton olmayışı, nervürlü demir olmayışı, zemin etüdü yapılmaması, yapı denetim sisteminin olmaması gibi eksikliklerden ötürü mümkün mertebe 1999 sonrası binaları tercih etmelerini öneririz. Bizim deprem yönetmeliklerimiz 1998 yılında değişti. Daha sonra 2007’de ve 2018’de değişti. Dolaysıyla binanın yaşı ne kadar yeni olursa o kadar güncel bir yönetmelikle inşa edilen bir bina olduğunu söyleyebiliriz. Dediğim gibi çok kurallarını söyleyebileceğimiz bir yöntem maalesef yok. Aslında çok detaylı çalışmalara tabi olan bir şeydir bir binaya sağlam ya da riskli demek. Ama ülkemizde de böyle bir ihtiyaç var. Bana da yakınlarım sorduğu zaman nasıl bir ev almalıyız diye, onlara söylediğim gibi mümkün olan en yeni yapım tarihi en yeni olan ve müteahhidini bildiğiniz, mümkünse mühendis olan birisinden ev almalarını öneriyorum. Vatandaşlarımıza da aynı öneriyi yapabilirim” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Meltem Karakaş | Eskişehir Net Haber Merkezi