TÜBİTAK tarafından en fazla projesi desteklenen üniversiteler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ESTÜ,  dünyadaki en iyi 1000 üniversitesi arasına girmeyi hedefliyor. 
2018 yılında Anadolu Üniversitesi’nden ayrılarak kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), her ne kadar kuruluş yılı itibariyle yeni bir yükseköğretim kurumu olarak değerlendirilse de kökleri 1968 yılında kurulan Kimya Mühendisliği Yüksekokuluna kadar uzanıyor. İki Eylül Kampüsü, Porsuk Kampüsü ve Borabey Kampüsü olmak üzere üç yerleşkede hizmet veren üniversite 5 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul, 3 enstitü ve 7 araştırma merkezini bünyesinde barındırıyor. 

Yüzde 98 doluluk oranına ulaştı 

ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, üç farklı kampüste eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam eden ESTÜ’nün, 2023 YKS yerleştirme sonuçlarına göre doluluk oranının yüzde 98,93 olarak gerçekleştiğini açıkladı. ESTÜ’nün 26 lisans programından ikisinin Türkiye genelinde ilk 10 binde yer aldığını belirten Özcan, özellikle Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde pilotaj bölümü, Mühendislik Fakültesinde bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinin en yüksek puanla tercih edilen bölümler olduğunu kaydetti. Özcan, son yapılan Mezun Anketine göre ESTÜ’den ön lisans ve lisans derecesiyle mezun olduktan sonra iki yıl içerisinde ilk iş bulma oranının yüzde 86,46 olarak belirlendiğini bildirdi. 

Whatsapp Image 2024 01 13 At 18.24.32 (2)

En iyi 1000 üniversite arasına girmeyi hedefliyor

TÜBİTAK tarafından Türkiye’de en fazla sanayi destekli öğrenci projesi desteklenen ikinci üniversite olduklarına dikkat çeken Özcan, şunları söyledi:  “TÜBİTAK 2209B-Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında her yıl en fazla proje yürüten üniversiteler arasında yer almaktayız.  Bu yıl öğretim elemanlarımızın danışmanlığında lisans öğrencilerimizin yürüttüğü 28 proje bu kapsamda destek almaya kazandı. Bu sayı itibariyle en fazla projesi desteklenen Türkiye’de ikinci üniversite konumunda bulunmaktayız. TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2022 yılı sonuçlarına göre; sıralamaya alınan 192 üniversitesi arasında ESTÜ 22’inci sırada yer almıştır. URAP tarafından yapılan değerlendirmeye ilk defa 2021-2022 döneminde Türkiye’deki üniversiteler arasında 87’inci sıradan giren üniversitemiz, geçtiğimiz yıl 21 sıra yükselerek 66’ıncı sıraya çıkmıştır ve yeni kurulan üniversiteler arasında ilk sıralardadır. Dünyadaki sıralamalarda da üniversitemizin ilk etapta en iyi 1000 üniversite arasına girme hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı yürütmekteyiz.” 

Whatsapp Image 2024 01 13 At 18.24.32 (1)

Projesi en fazla kabul edilen üniversite 

Yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen akademik başarıda iddialı olduklarını anlatan Özcan, ESTÜ’nün 13 programda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Özcan, ESTÜ’nün, TÜBİTAK 2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2023 yılında Türkiye’deki üniversiteler arasında en fazla öğrenci projesi (121 proje) kabul edilen 5’inci üniversite, 2209B Sanayi Destekli Öğrenci Projelerinde ise en fazla projesi (28 proje) kabul edilen 2’inci üniversite konumunda olduğunu belirtti.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi