Eskişehir'de iklimsel özellikler lokasyondan lokasyona büyük farklılıklar gösterirken, yıllık nem miktarı istatistikleri paylaşıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan uzun dönemli ölçümler, kentin kuzeydoğusundaki dağlık arazilerin bulutları en çok çeken noktalar olduğunu kanıtlıyor. Özellikle yüksek rakımlı coğrafi yapısı ve orman varlığıyla ön plana çıkan bir ilçe, yağış oranlarında tüm rakiplerini geride bıraktı.

Mihalıççık Zirveyi Kimseye Bırakmadı

Eskişehir’in en yüksek yerleşimlerinden biri olan ve Sündiken Dağları'nın eteklerinde konumlanan Mihalıççık, kentin en çok ıslanan bölgesi seçildi. Yıllık ortalama 500 milimetrenin üzerine çıkan yağış miktarıyla bu ilçe, kurak bozkır ikliminin hakim olduğu merkez ilçelere nazaran çok daha nemli bir yapıya sahip. Yüksekliği sayesinde Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerini yakalayan bölge, kış aylarında yoğun kar, bahar aylarında ise şiddetli sağanaklarla besleniyor.

Merkez İlçelerdeki Yağış Farklılığı

Ölçüm sonuçlarına göre Odunpazarı ve Tepebaşı gibi merkezi noktalar, yıllık yaklaşık 350-400 milimetre civarında yağış alırken, bozkır karakteri bu alanlarda daha baskın hissediliyor. Mihalıççık’ın sahip olduğu bitki örtüsü ve rakım avantajı, onu listenin mutlak birincisi konumuna taşıyor. Verilere göre ilçedeki yağış rejimi, yerel tarımsal faaliyetlerin çeşitliliğini de doğrudan etkiliyor. Diğer taraftan Beylikova ve Çifteler gibi düzlükler, şehrin en az yağmur alan noktaları olarak kayıtlara geçiyor.

Su Rezervleri İçin Kritik Bölge

Son yıllardaki küresel ısınma etkilerine rağmen Mihalıççık’ın doğal yapısı yağış çekme özelliğini korumaya devam ediyor. Uzmanlar, "Eskişehir'in kuzey ilçelerindeki orman yoğunluğu, bu bölgelerin nem dengesini muhafaza etmesinde en büyük etkendir" cümlesiyle durumu özetliyor. Kentin güneyindeki ovalar daha az yağış alarak karasal kimliğini sürdürürken, kuzey hattındaki bu yağışlı vaha Eskişehir'in su rezervleri ve yer altı kaynakları için hayati önem taşıyor. Bu durum tarım planlamalarında da kritik bir rol üstleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi