Yüksek enflasyon nedeniyle iğneden ipliğe gelen fiyat artışlarından esnafın girdi maliyetleri de nasibini aldı. Un hariç her ürünün zamlandığına işaret eden fırıncılar, 200 gramı 4 liradan satışa sunulan ekmeğin fiyatının 5 liraya yükseltilmesi için Eskişehir Ticaret Odası Meclisi’ne yılbaşına kadar teklifte bulunacaklarını söyledi.

eskisehir.net’e değerlendirmede bulunan Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, doğalgaz, elektrik ve hammadde fiyatlarındaki artışlar karşısında dayanacak güçleri kalmadığını belirterek, “Aslında asgari ücrete yapılacak zammı bekleyecektik ama maalesef bekleyecek gücümüz kalmadı. Talep edeceğiz… Yeni fiyatı 5 lira olarak düşünüyoruz” diye konuştu.

“Bekleyecek gücümüz kalmadı”

Ekmeğe zam taleplerinin olmasının doğal karşılanması gerektiğini dile getiren Mülazımoğlu, “Ekonomiyi takip ediyoruz. Hammaddelerimizde un hariç her şeyin fiyatı yükseldi. Elektriğe zam geldi, doğalgaza zam geldi… Diğer girdi maliyetleri de arttı. Hepsi yükseldi… Maliyetler yükseldiği zaman aslında asgari ücrete yapılacak zammı bekleyecektik ama maalesef bekleyecek gücümüz kalmadı. Talep edeceğiz… Yeni fiyatı 5 lira olarak düşünüyoruz. Eskişehir Ticaret Odası Meclisi’nden ekmek fiyatının artırılmasını isteyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“Yılbaşına kadar başvurmayı düşünüyoruz”

Mülazımoğlu, 200 gram ekmeğin Eskişehir’de 4 liradan satıldığını anlatarak, “Henüz zamla ilgili bir talebimiz olmadı. Oturup konuşacağız, Eskişehir Ticaret Odasından görüş alacağız. Ardından da ETO Meclisi’ne sunacağız. Şu anda tarihi belli değil ama yılbaşına kadar başvurmayı düşünüyoruz” dedi.

Ekmek zammı nasıl onaylanıyor?

İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası üyeleri aynı zamanda Eskişehir Ticaret Odası üyesi. ETO bünyesindeki Unlu Mamuller Komitesi üyesi fırıncılar zam talebinde bulunuyor, eğer kabul olursa konu ETO Meclisi'ne geliyor. Burada belirlenen zam kararı Valilik onayıyla yürürlüğe giriyor.