İnsanlığın mutluluğundan daha yüce bir amaç yoktur. Bu söz Eti’nin kurucusu Firuz Kanatlı’ya ait…

Eskişehir denince akla gelen markalardan olan kuruma ait web sitesinde “Küçük mutluluklar üreten bir fabrika, 1961 yılında sadece Firuz Kanatlı’nın kendi elleriyle çizdiği bir hayaldi. Eti’nin lezzet yolculuğu, işini aşkla yapan bir avuç insanın gösterdiği cesaret, özveri ve yenilikçilik anlayışı ile başladı. Kalite ve emekle büyüdü, gelişti ve yıllar geçtikçe Türkiye’de ‘mutluluk denince akla’ ilk gelen marka oldu” deniliyor.
Ajandamın 20 Ocak 1962 tarihli satırında “ETİ Bisküvi Fabrikası 20 çalışanla üretime başladı” notu var.
Hikayeye başlamadan önce vefat eden Firuz Kanatlı ve eşi Gülay Kanatlı’yı saygıyla anıyorum. Allah rahmet eylesin…
Eskişehir’de vergi denince akla Eti gelir…
Eskişehir’de hayırseverlik denince akla Eti gelir…
Eskişehir’de Eskişehirspor’a yardım denince akla Eti gelir…
Tüm rakiplerin İstanbul’da olduğu bir dönemde Eskişehir’de üretime geçmek gerçekten büyük cesaret işi! Firuz Kanatlı işte bu mucizeyi başardı.
Hikayenin satır başları ise şöyle…
Yıl 1925… Kanatlı Ailesi Türkiye’de… Kanatlı Ailesi, Türkiye’ye gelen pek çok muhacir gibi önce Adapazarı’na yerleştirildi. Aile üyeleri Gümülcine’de yaptıkları değirmencilik işini daha iyi sürdürebileceklerini düşünerek Eskişehir’e yerleşti.   
İlk ekmek teknesi: Gümülcineli Un Fabrikası… Ailenin büyükleri Mehmet ve Ahmet Kanatlı’nın 1925 yılında kurduğu tesis, oldukça mütevazı şartlarda oluşturulmuş, küçük bir taşlı değirmendi. Kapasitesi hızla büyüyen değirmen, zamanla Gümülcineli Un Fabrikası adını aldı. 
Eti’nin kurucusu ve onursal başkanı Firuz Kanatlı 1932 yılında Eskişehir’de doğdu. Eskişehir’de başlayan eğitim hayatı Galatasaray Lisesi ve İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde devam etti.
Eğitiminin ardından Eskişehir’e döndü ve Gümülcineli Un Fabrikası’nda iş hayatına başladı. Fabrikanın adı daha sonra Kanatlı Un Fabrikası oldu.
Eskişehir’den Türkiye’ye uzanan lezzet…
Eti, 1960’lı yılların ortalarında kapasitesi ve pazar payı itibariyle sektörün küçük oyuncularından biri olmasına rağmen kalitesi ve sunduğu yeniliklerle adından söz ettirmeye başladı.
1967 yılında atak yaptı. Günlük üretim kapasitesini üçe katladı ve 24 tona çıkardı. 
1975 yılında Türkiye’nin en büyük 100 şirketi arasına 98’nci sıradan girdi. 1979’da 52’nciliğe yükseldi. 
Üretime altı ürünle başlayan Eti, zamanla ürün yelpazesi çeşitlendi.
1974 yılında ilk ihracatını yaptı.
Yine 70’li yılların sonunda dünyanın takdir ettiği bir marka oldu ve uluslararası ödüller almaya başladı.
Eskişehir’in gurur kaynağı Eti...
Kuranlara, emek verenlere ve yaşatanlara teşekkürler…