Engelli kimlik kartı bulunan ve Ulusal Engelli Veri Sistemi’ne kayıtlı bireyler için trafik sigortası primlerinde %20’ye kadar indirim yapılacak. Yeni düzenleme, engelli vatandaşların trafik sigortası yükünü hafifletmeyi hedefliyor.

Araba Vergi 5-2

Sigorta poliçesinin iptali durumunda, sigorta şirketine ödenecek minimum ücret, brüt asgari ücretin %2’sinden az olmayacak. Bu tutarın %80’i sigorta acentesine komisyon olarak aktarılacak. Yeni uygulama 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

SGK'ya başvurmak yetecek! Evlenenlerin bu masrafı sıfırlandı
SGK'ya başvurmak yetecek! Evlenenlerin bu masrafı sıfırlandı
İçeriği Görüntüle

2024 yılı Aralık ayında uygulanan primlere 2025 itibarıyla belirli oranlarda zam yapılacak. Taksi, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici gibi araç grupları için %10, diğer araçlar için %5 ek prim uygulanacak. Bu artış, sigorta şirketlerinin maliyetlerini dengeleme amacı taşıyor.

Sigorta sektöründe uzun süredir tartışılan havuz sistemi 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlanacak. Yeni sistemle, prim ve hasarların %50’si sigorta şirketleri arasında eşit şekilde paylaşılacak. Kalan %50 ise sigorta primlerinden son 3 yıl içinde alınan paya göre dağıtılacak. Böylece sektör içindeki dengesizliklerin giderilmesi hedefleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikteki diğer değişiklikler arasında şu düzenlemeler öne çıkıyor:

Prim Hesaplamaları: Belirli araç grupları için prim artış veya indirim oranları sıfır ile iki kat arasında değiştirilebilecek.

Hasar Maliyet Endeksi: Negatif değerler sıfır olarak kabul edilecek.

Prim ve Hasar Paylaşımı: Havuz kapsamındaki poliçelere ilişkin prim ve hasarlar, sigorta şirketleri arasında her ay eşit şekilde dağıtılacak.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi