Anadolu Üniversitesi eski rektörü Gündoğan, YÖK Başkan Vekili oldu
Anadolu Üniversitesi eski rektörü Gündoğan, YÖK Başkan Vekili oldu
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı rüzgar enerjisi organizasyonu olan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi bu yıl 4-5 Eylül tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Kongre, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından organize edildi ve sektörde önemli isimleri bir araya getirdi.

Program kapsamında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Temmuz ayında Türkiye’de elektrik tüketiminde rekor kırıldığını belirterek, “Toplam elektrik üretimimiz 36,7 milyar kWh’e çıkarak aylık bazda şimdiye kadarki en yüksek değere ulaştı. 29 Temmuz’da maksimum günlük elektrik üretimi 1 milyon 250 bin 178 kWh ile zirve yaptı” dedi.

YARIŞMA DÜZENLENECEK

Her yıl 2 bin MW’lık rüzgâr ve güneş santrali yarışması yapılacağını söyleyen Bakan Bayraktar, "Bunun ardından geçtiğimiz ocak ve şubat ayında YEKA RES-2024 ve YEKA GES-2024 yarışmalarını gerçekleştirdik. Aralarında uluslararası yatırımcıların da olduğu çok sayıda firma yarışmalara ilgi gösterdi. Kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yapılan ihaleler, oldukça ciddi rekabete sahne oldu. 220 milyon doları bulan bir katkı bedeli karşılığında bu kapasite yatırımcılarımıza tahsis edilmiş oldu. 2025 yarışmaları YEKA RES ve GES için kasım ve aralık ayında bin 150 MW rüzgâr ve 850 MW güneş olmak üzere toplam 2 bin MW’lık kapasite tahsisi için yarışma yapacağız. Rüzgâr enerjisine dayalı santraller; Sivas, Balıkesir, Aydın, Denizli ve Kütahya’da kurulacak. Büyüklükleri 110 MW ila 500 MW arasında değişecek toplam 6 proje olacak. Güneşte ise Elâzığ, Kahramanmaraş, Erzurum, Bolu, Eskişehir, Mardin ve Van’da büyüklükleri 40 MW ila 260 MW arasında değişen YEKA GES için 9 yarışma düzenleyeceğiz. Geçen yıl Kıyı Kanunu’nda yapılan değişiklikle denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilmesinin önü açılmıştı. Bu kapsamdaki ilk yüzer güneş santrali için de ihalemizi yapacağız" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı