Tepebaşı Belediyesi Zabıta Memuru Yılmaz Kara, Zabıta Haftası kapsamında yaptığı açıklamada zabıta çalışanlarının karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekti. Kara, “Birçok kentte törenlerle kutlanan bu haftada zabıta emekçileri bir kez daha seslerini duyurmaya çalışıyor. Sendikamız da zabıta emekçilerinin sorunlarını, işkolundaki öncelikli sorunlar arasında ele alıyor ve her zeminde gündem yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Maaşlar gerçek emeğin çok altında”

Zabıta emekçilerinin özveriyle çalıştığını ancak aldıkları maaşların emeklerinin karşılığını yansıtmadığını belirten Kara, şunları söyledi:

“Kendilerine verilen görevleri yerine getirmek amacıyla diğer kamu çalışanlarından farklı olarak birçok zorluğa göğüs gererek, geceli gündüzlü, uzun süreli çalışmak zorunda kalan zabıta emekçileri gerçek emeklerinin çok altında maaş almaktadırlar. Zabıta emekçileri ekonomik ve sosyal hakları bakımından gerekse de özlük hakları bakımından büyük sorunlar yaşamaktadır. Zabıta emekçilerinin yaşamlarını tıkayan sorunlar kangren haline gelmiştir.”

“Yasal düzenleme yapılmalı”

Kara, zabıta çalışanlarının yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi için yasal düzenleme gerektiğini dile getirerek, “Genel İdari Hizmetler sınıfında olan zabıtalar yaptıkları görev zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkarılmalı ve 657 sayılı DMK 36. maddesine Belediye Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir. Yaptıkları işin gereği olarak sağlık ve hayat riski taşımaları onlara ek bir ödeme yapmayı gerekli kılmaktadır. Ağır yıpranmaya neden olan işler arasında sayılması gereken zabıtaların da fiili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmalıdır” dedi.

“Görev sırasında saldırıya uğruyorlar”

Zabıta memurlarının birçok alanda görev üstlendiğini ve görevlerini yaparken saldırıya uğradıklarını belirten Kara, “Kentte imardan çevre sağlığına, sağlıktan kentin estetiğine, ekonomik yapıdan kolluk gücüne varana kadar altmışın üzerinde kanun ve yönetmelikle birçok görevi yerine getiren zabıta emekçileri, bu görevleri sırasında saldırıya uğramakta, yaralanmakta, kimi zaman da yaşamlarını yitirmektedirler” dedi.

Geçtiğimiz hafta Eskişehir Otogarı’nda bir zabıta görevlisinin saldırıya uğradığını da hatırlatan Kara, “Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığında görev yapan üyemiz, görevi sırasında işletme sahibi tarafından saldırıya uğramış ve adli süreç başlatılmıştır. Üyemizin tedavisi sürdüğü için basın açıklamasına katılamamıştır” diye konuştu.

13 yıllık sanatını Eskişehir'e taşıdı: Ürünler Hindistan'dan geliyor
13 yıllık sanatını Eskişehir'e taşıdı: Ürünler Hindistan'dan geliyor
İçeriği Görüntüle

“Saldırıları esefle kınıyoruz”

Yaşanan saldırılara tepki gösteren Kara, “Tüm Bel-Sen olarak bu tür saldırıları esefle ve şiddetle kınıyoruz. Zabıta emekçilerinin yanında olacağımızı ve saldırıların son bulmasını temenni ediyoruz. Tüm zabıta emekçisi arkadaşlarımızın Zabıta Haftası kutlu olsun. Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi