Emekli maaşında yeni formül: Bunu yapanlar daha çok maaş alacak Emekli maaşında yeni formül: Bunu yapanlar daha çok maaş alacak

Eskişehir’de yaşanması beklenen kış ve yağması beklenen karın yağmaması toprağı etkiliyor.

Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, kış aylarındaki sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin ciddi tarımsal kayıp yaratacağını ve bu durumun geri dönüşü olmadığını vurguladı.

Son yıllarda “İnsan etkileri” sonucu oluşturulan iklim değişiminin önemli bir sorun haline geldiğini söyleyen Güder, kış ortasında çiçek açan ağaçlar konusunda şunları söyledi:

“Meyve ağaçlarının kış ortasında çiçek açması da, tamamen iklim değişikliğinin sonucudur. Toprak sıcaklığı 13 dereceye ulaştığında, hangi bitki olursa olsun, özsuyu ksilemden (odun borusu) yukarıya doğru taşınır. Bu durum, bitkide su yürümesi demektir. Çiçek tomurcuklarının şişmesi demektir. Çiçek tomurcukları şişerse, sıcaklık artışı da devam ederse, çiçek açmaya başlar. Eskişehir merkezde ve ilçelerde bahçede, avluda dikilen fidanlar, avlu sıcak olduğu için, soğuk rüzgârlar da almadığı için, toprak erken ısınıyor. Bundan dolayı da çiçek açmaları normaldir”

“ÇİÇEKLER TELEF OLUR”

Önümüzdeki günlerde Eskişehir’de yağışlı havaların hakim olmasının yaratacağı olumsuz etkilerden söz eden Güder, “İlimizde önümüzdeki günlerde yağış bekliyoruz. Eğer sıcaklıklar sıfır derecenin altına düşerse, çiçekler telef olur, bitkilerin içindeki su olan sürgünler de donar ve bitki zarar görür. Sonuçta verim de düşer” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK BİR RİSK”

Güder, “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları tarım ve biyoçeşitlilik bakımından da büyük bir risktir. Ayrıca; yeterli yağış düşmemesi ağaç ve bitkilerin yaşam döngülerinde değişimlere de yol açar. Bu nedenle, iklim ve tarım birbirinden bağımsız düşünülemez. İklimde meydana gelen küçük değişimlerin tarıma yansıması katbekat fazladır” sözleriyle devam etti.

Mevsimsel değişimlerin sonucunda meydana gelen farklılıkların ürün miktarını etkilediği gibi kaliteyi de etkilediğini söyleyen Güder, bu durumu bir örnekle şu şekilde anlattı:

“Mesela; C vitamini yönünden zengin olması beklenen starking elma alalım. Görüntüsü standartlarda olsa da, içerdiği C vitamini istenen düzeyde değil! Neden mi? Çünkü bitki, fizyolojisini tamamlayamazsa, tüketici olarak bizler de beklenen besin değerlerini alamayız. Durum böyle olunca da, elmanın besin değeri düşük olur, hem de daha çabuk bozulur.”

“BUNUN GERİ DÖNÜŞÜ YOK”

Güder, “Eskişehir’imizde kış aylarındaki sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ciddi tarımsal kayıp yaratacaktır ve bunun geri dönüşü yok” ifadeleriyle Eskişehir tarımının risk altında olduğunu belirtti.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi