Emekli maaşını arttırmanın sırrı SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için açıklandı, maaşlar katlanıyor!


MAAŞI ARTTICAK YÖNTEMLER

Emekli maaşlarına gelen zamlarla birlikte taban emekli maaşı da 10 bin TL olarak belirlendi. Maaşının daha fazla olmasını isteyen vatandaşlar içinse bazı formüller açıklandı. 

Emeklilik döneminde daha rahat koşullar altında yaşamak için maaş miktarının yaşam standartlarını karşılaması gerekiyor. Doğru finansal planlamayla ve yatırımlarla bu mümkün oluyor. Emekli olacak müşteriler için mali temel oluşturmak önem taşırken bunun bazı formülleri bulunuyor.


EMEKLİ MAAŞLARINDA ARTIŞ

2023 yılının yıllık ve 6 aylık enflasyon oranının 3 Ocak 2024’de netleşmesiyle memur maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam gerçekleştirilmesine karar verildi. 

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi için de aradaki fark eşitlenerek aynı oranda zam almaları refah payıyla sağlandı. Böylelikle taban emekli maaşı miktarı da 10 bin TL olurken yapılan zam ilk aydan enflasyon karşısında erimeye başladı.

Çalışma hayatının bitmesiyle emekli maaşına geçen vatandaşlar maaşların yetersiz kalmasından şikayet ederken bazı çalışanlar şimdiden maaşlarının emekli olduklarında fazla yatması için neler yapabileceğini araştırmaya başladı. 

Hem emekli olanlar hem de çalışanlar için hangi yöntemlerle maaşlarını arttıracaklarına dair bazı formüller açıklandı.


NASIL HESAPLANIR?

Emekli maaşları ülkemizde çeşitli formüllerle hesaplanarak hesaplara aktarılıyor. Emekli maaşının hesaplamasında üç farklı yöntem bulunuyor. Özellikle çalışma hayatı süresince brüt kazançların SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) bildirilmiş olması gerekiyor. 

Emekli maaşlarının hesaplanmasında 9 Eylül 1999 öncesi çalışılan süreç, 9 Eylül 1999 sonrası ile 1 Ekim 2008 aralığı ve 1 Ekim 2008 yılı sonrasındaki çalışma dönemleri önem taşıyor. 

Dönemsel olarak brüt kazanç ve sigortalı geçen süreç emekli maaşı hesaplamasında önemlidir. ABO (Aylık Bağlama Oranı) ile çarpılan ortalama aylık kazanç sonucunda emekli maaşı belirlenir.


NELER YAPILABİLİR?

Emekli maaşının artmasını isteyen vatandaşların prime esas kazancının yüksek olması, brüt maaşın asgari ücret üstünde tutulması, BAĞ-KUR vatandaşlar için isteğe bağlı sigorta ödemesiyle primlerin yüksekten ödenmesi, mümkünse hem SSK hem de BAĞ-KUR kapsamında prime esas kazançların çift sigortalılık ile yüksek tutulması maaş hesaplamalarının yüksek olmasını sağlıyor. 

Emeklilik planlamasının mümkün olduğunca erken yapılması ve BAĞ-KUR’lular için son 3,5 yılda SGK şartıyla emekli olmak emekli maaşlarının yüksek olmasını sağlayan etkenlerdendir.

Kaynak: Haber Merkezi