Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilikte önemli bir rol oynayan yıpranma payı uygulamasında kapsam daraltmasına gidiyor. Özellikle tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı tanıyan sistemin, son dönemde risk taşımayan meslek grupları tarafından da kullanılmaya başlanması, yeni bir düzenlemenin önünü açtı.
SGK’nın Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, aşçı, danışman, bekçi, çaycı gibi riskli kabul edilmeyen birçok meslek grubunun yıpranma payı hakkından faydalanmaya çalıştığı tespit edildi. Bunun üzerine SGK, meslek kodlarına dayalı kısıtlamayı hayata geçiriyor.
NİSAN AYINDA RESMEN BAŞLADI
Nisan 2025 itibarıyla uygulamaya alınan yeni düzenlemeye göre, yıpranma payı bildirimi yapılabilecek meslek kodları sınırlandırıldı. Artık işverenler, SGK sistemine yalnızca tanımlı riskli meslekler için bildirimde bulunabilecek. Kısıtlama kapsamındaki meslekler, SGK’nın sisteminde işverenlere bildirilecek ve yanlış bildirim yapılması durumunda uyarı mesajı çıkacak.
KİMLERİ ETKİLİYOR?
Yapılacak düzenlemeyle, örneğin normal şoförlük mesleği artık yıpranma payına dahil edilmeyecek. Ancak itfaiye şoförleri gibi görev tanımı içinde risk bulunan meslekler haktan yararlanabilecek. SGK ayrıca, hatalı meslek kodu girilmesi nedeniyle mağdur olan çalışanların haklarının korunması için de ayrıca bir çalışma yürütecek.
ERKEN EMEKLİ DİKKAT
Yıpranma payı uygulaması, fiili hizmet süresi zammı adı altında çalışanların prim günlerine ek süre kazandırıyor ve bu sayede daha erken emekli olunabiliyor. Ancak yeni denetimle birlikte, sadece fiilen riskli koşullarda çalışanlar haktan yararlanabilecek.