Emeklilik planlarınızı yaparken, SGK başuzmanının belirttiği gibi, prim gün sayısını eksik olanlar için 3 yöntemin bulunduğu ve bu yöntemlerle anında emekli olmanın mümkün olduğunu ifade etti.

SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi farklı sigorta sistemleri, emeklilik şartlarını belirler. Bu sistemlerin her biri, yaş, prim miktarı ve sigortalılık süresi gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Özellikle, erken emeklilik olanağı sunan bazı durumlar, bu sistemler arasında yer alır ve genellikle az bilinir.


KADINLARA ÖZEL

Sigortalı anneler için sağlanan bu özel hak, çocukları üzerinden ek prim kazanma fırsatı sunar. Anneler, 3 çocuğa kadar yapacakları borçlanma ile 2160 gün, yani yaklaşık 6 yıl ek prim ödeyerek erken emeklilik hakkı kazanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çocukların sigorta başlangıcından önce doğmuş olmasıdır.


MALULEN EMEKLİLİK

Sürekli rahatsızlık veya engeli bulunan bireyler için tanınan bu hakkın temelinde, çalışma gücünün kaybedilmesi yatar. Engelli emekliliği, vergi indiriminden sonra, en az %40 iş göremezlik şartı ile mümkündür. İşe giriş tarihlerine bağlı olarak, 3600 ila 4680 gün arasında prim ödeme şartı aranır.


YÜZDE  60 İŞ GÜCÜ KAYBI

İş kazaları veya rahatsızlıklar sonucu iş gücünün en az %60'ını kaybeden bireyler için sağlanan bu imkan, en az 1800 gün prim ödeme şartı ile malulen emeklilik hakkı tanır.


YAŞ ŞARTIYLA EMEKLİLİK

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapmış kişiler, 3600 gün prim ödemesi ve 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayarak, yaş şartını yerine getirerek emeklilik hakkı kazanabilirler. Bu yöntem, kısmi emeklilik olarak da bilinir.

Kaynak: Haber Merkezi