Evin kapısını sökenler, anahtar kilidini değiştirenler, ya da kiraladığı evi başkasına kiraya verenler... Son birkaç yıldır bu tür haberlere alıştık. Kira fiyatlarındaki aşırı artışlar nedeniyle kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunlara karşı bir dizi önlem alındı. Kira artış oranı yüzde 25 ile sınırlı tutuldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, anlaşmazlık nedeniyle ev sahipleri veya kiracılar arasında dava açmak isteyenlerin yeni dönemde arabulucuya başvuracaklarını duyurmuştu. Bu süreç ise 1 Eylül itibarıyla başlamış durumda.

Kira Anlaşmazlıklarında Resmi Belge Dönemi

Taraflar arasındaki sorunlarda resmi delil olarak kabul edilebilecek ve aynı zamanda noter masraflarından tasarruf sağlayacak bir yöntem daha gün yüzüne çıktı. Türkiye'de, taraflar arasındaki iletişimi mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlayan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, kira sorunlarına önemli bir çözüm sunabilir.

Henüz pek çok kişi tarafından bilinmese de KEP sistemi kullanımı gün geçtikçe artıyor. 2022 yılının sonunda, 1 milyon 897 bin 957 kişi KEP sistemini kullanırken, bu rakam Eylül 2023'ün sonunda yaklaşık yüzde 26'lık bir artışla 2 milyon 392 bin 374'e yükseldi. 

sdf__apartman

BTK Çalışmalara Başladı

KEP'in kuruluşunun ve BTK'nın hizmet sağlayıcı olarak yetkilendirilmesinin 10. yılını düzenlediği etkinlikle kutladı.

BTK Başkanı Karagözoğlu etkinlikte bilgi verdi: 

“KEP sistemiyle elektronik posta göndericisi görünen kişiye veya kişi/kuruluş tarafından gönderilip gönderilmediğini, alıcıya ulaşıp ulaşmadığını ve ne zaman ulaştığını, alıcısı tarafından okunup okunmadığı ve ilgili delil hizmetleri sunabilmek ve ihtiyaç duyulması halinde elektronik postaya yeniden erişebilmesi de mümkün olmakta. Yoğun işlem trafiğine sahip olan KEP sisteminde kurumumuzun da önemli bir rolü bulunmakta. KEP sisteminde elektronik postalar güvenilir üçüncü taraf rolündeki kayıtlı elektronik posta hizmeti sağlayıcıları vasıtasıyla gönderilip alınabiliyor. Bu hizmet sağlayıcılar, kurumumuz tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde yetkilendiriliyor.”

sdf__apartman2

Sözleşmedeki İhlallerde Delil Sayılacak

TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız kira uyuşmazlıklarına yönelik şu açıklamalarda bulundu:

“Kiracı tarafında da ev sahibi tarafında da kötü niyetli yaklaşımlar olabiliyor. Sanki noterden birbirlerine belge gönderir gibi çerçeve sağladığı için bu kötü niyetli yaklaşımları engel olmak için taraflar arasındaki iletişimleri kayıt altına alır. Sözleşmelerdeki ihlallerin, bildirimlerin ispatı niteliğindedir. Bu uygulama kira uyuşmazlıklarında ciddi anlamda fayda sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi