Eskişehir iş ilanları için tıklayın

1948 yılında Bulgaristan’da doğan ve 1952 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç eden Aydın, eğitim hayatını Kütahya’da tamamlamış. Kahvelerde askıcılıktan tutun, fırınlarda simit satıcılığına kadar hemen hemen her iş kolunda çalıştığını söyleyen Aydın, sebebini şu şekilde açıklıyor; “Biz çok fakir bir aileydik. Bu nedenle yapmadığım iş kalmadı.”

İYİ BİR MARANGOZUM

 “Aynı zamanda iyi bir marangozum. Liseyi bitirdikten sonra hocam bu yeteneğimden dolayı beni marangoz yapmak istedi. Ancak bir şart sundu; endüstri meslek lisesinin kimya sınavlarına girmek. 183 kişi sınavlara girdik. Bu sınavda ikinci oldum. Ardından Anadolu Üniversitesi Kimya Bölümüne girdim. Kütahya Termik Santralinde, Şeker Fabrikasında çalıştım.”

SANATTA ALAYLIYIM

“Kendi çabalarım ve gayretimle keman ve mandolin çalmayı öğrendim. Aynı zamanda resim eğitimi de almadım. Resimden anlamak için illa akademi bitirmek gerekmiyor, bu tamamen bir yetenek… Sanatta alaylıyım diyebilirim. Resimde reprodüksiyon çalışmalarım çok fazladır. Yani bir yapıtın aslını bozmadan yeniden çiziyorum. Keza benim yapıtlarımda çok fazla. Aynı zamanda model evler de yapıyorum.”

GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKMAYANDAN GELECEĞE DAİR BİR ŞEY BEKLEME

“Tarihi çok severim, eskiye karşı bir zaafım var. Eski radyolar olsun, mobilyalar olsun, bunlarda insana hoş gelen, gözünü okşayan bir kompozisyon vardır. Çünkü oymalı bir koltukta oturmak başka bir şey, kanepede oturmak başka bir şey… Bu zaafım nedeniyle 1973 yılında eski eserleri toplamaya başladım. Fakat maalesef yeni nesilde bu kültür yok. Geçmişine sahip çıkmayandan geleceğe dair bir şey bekleme… Şu anda elimdeki en eski ürün 1905 yılında Fransa/Marsilya’da yapılmış, Ermenilerden kalmış bir mandolin, zamanında Kütahya’da çöpten buldum. Fakat bu işin ticaretini yapmıyorum, tamamen bir hobi, hatta bir tutku diyebiliriz. Şimdilerde evimde altmış beş tane radyo mevcut. Keza evin diğer odaları da dolu. Gaz lambaları, pikaplar, porselen vazolar, gramofonlar, çiniler, saatler… 100’den fazla saat mevcut.”

ANTİKA NEREDE BEN ORADA

“Antika eşyaları toplamak için farklı kanallar kullanıyorum. Örneğin Deniz kuvvetlerinden emekli bir adamdan İngiliz malı bir porselen satın aldım. Tabi Antikacı arkadaşlarım da var. Aynı zamanda Uluönder taraflarındaki bitpazarına da sık sık uğruyorum. İnternetten de aldığım oluyor. Kısacası antika neredeyse ben oradayım.”

SAATLERİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN YETENEK GEREK

“Çoğu eşyayı tamir ediyorum. Özellikle radyo ve saatlere çok önem veririm. Bozuk radyoları tamir ederim. Saatleri çalıştırmak için özel bir yetenek lazım.  Çünkü pirinçten yapılan malzemeler zamanla oksitleniyor ve kararıyor… Bende onları metal parlatıcılarla cilalıyorum, tozunu alıyorum.”

BÜYÜKERŞEN’İ MİSAFİR ETMEK İSTERİM

“Benim evimde misafir hiç eksik olmaz. Benim de en büyük hayalim; Yılmaz Büyükerşen’i evimde misafir etmek. Çünkü Büyükerşen’in öğrencisiydim. İki dönem rektörlüğümüzü yaptı.”

Haber-Merve AKMAN