Eskişehir'de çıkan yangında evini kaybeden ailenin yaraları sarılıyor Eskişehir'de çıkan yangında evini kaybeden ailenin yaraları sarılıyor

Her geçen yıl kadına yönelik şiddet artmaya devam ederken, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması ve hemen arkasından gelen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tartışmaya açılması kadınların tepkisine neden oldu. Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınların bir kısmı şikayetçi olsa da büyük bir kısmı şikayet etmekten çekiniyor. Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Eylem Köroğlu Karacasu, şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kadınların yapması gerekenler hakkında Eskişehir.net’e konutu. 

ŞİDDET ARTIŞ GÖSTERİYOR

Eylem Köroğlu Karacasu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Maalesef şiddet hem kadına hem de toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak son dönemde çok yüksek bir ivmeyle artış gösteriyor. İnfial yarattığı gibi bir taraftan da baktığımızda verilen cezalar her ne kadar süre olarak caydırıcı gözükse de infaz rejiminden kaynaklı erken tahliyeler nedeniyle yargılama sisteminin veya hukuk sisteminin caydırıcı olmadığı noktadayız. Bu şiddetin artışında önemli bir gerekçe, önemli bir sebep olarak görüyorum. 

BARO KADIN HAKLARI MERKEZİ’NE DE BAŞVURABİLİRLER

Şiddet mağduru kadınların, aile bireylerinin başvurabilecekleri yerleri şu şekilde sıralayabiliriz. Şiddet mağdurunun bizzat kendisinin karakol veya jandarmaya başvuruda bulunacağı gibi aynı zamanda üçüncü bir kişinin ihbarıyla da kolluk birimleri harekete geçebilir. 112 acil çağrı merkezi aranabileceği gibi aynı zamanda eğer ki şiddet mağduru akıllı telefonunda KADES uygulamasını indirmişse KADES üzerinden de direkt şiddete uğradığına dair başvuruda, ihbarda bulunabilir. Bunun yanında aile mahkemelerinden 6284 sayılı yasa kapsamında koruyucu ve önleyici tedbir alınabilmesi için başvuruda bulunabilir. Baroların kadın hakları merkezlerini, CMYK komisyonlarına, adli yardım bürolarına başvuruda bulunabilir. Şiddet sonrasında eğer koruyucu, önleyici tedbir kararları alındığı ve bunun arkasından gelen süreçte ekonomik destek, psikolojik destek konusunda aile bakanlığından ve belediyelerin danışma merkezlerinden hizmet de alabilir. Bu anlamda destek de sağlayabilir.” 

Kaynak: Meltem Karakaş