Banka hesabında 1 lira bile olan dikkat: Bu paralar siliniyor Banka hesabında 1 lira bile olan dikkat: Bu paralar siliniyor

2024 yılında uygulanacak memur maaş zammıyla ilgili heyecan dorukta. Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş'ın yaptığı açıklamaya göre, memur ve memur emeklilerini bekleyen zam oranı yüzde 49,96 olarak kesinleşti. Bu gelişme, milyonlarca emekli ve memuru yakından ilgilendiriyor.


ZAM AÇIKLAMASI

Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emekli maaşlarındaki reel artışlara vurgu yaparak, ancak son dönemdeki enflasyonun emekli maaşlarında tartışma yarattığını belirtti. 

Yıl sonunda memur zammının toplu sözleşme ile belirleneceğini ifade eden Yılmaz, memur zammının memur emeklisine de yansıyacağını söyledi. İşçi emeklilerinin normalde biraz daha az aldığını belirten Yılmaz, bu durumu dengelemenin gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak ellerinden gelenin yapılacağını dile getiren Yılmaz, ancak bu süreçte depremi unutmamak ve enflasyonla mücadeleyi sürdürmek gerektiğini vurguladı.


YIL BAŞINDA NE KADAR OLACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Bu doğrultuda, ekimde aylık bazda yüzde 3,43, yıllık bazda ise yüzde 61,36 olan enflasyon oranları kaydedildi. 

Ayrıca, TÜİK'in verilerine göre 4 aylık enflasyon oranı yüzde 29,40 olarak belirlendi. Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranları da netleşti. 

Bu bağlamda, 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,40 olarak belirlenirken, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı yüzde 40,39 oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş, TÜİK'in sunduğu enflasyon verilerini değerlendirdi ve SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin alacakları zamlar hakkında açıklamalarda bulundu.


ŞİMDİDEN KESİNLEŞTİ

Ekim ayı itibarıyla TÜİK'in enflasyon oranlarını değerlendiren Karakaş, emekliler ve memurlar için 4 aylık enflasyon toplamının netleştiğini ifade etti. Refah payını dışarıda bıraktığımızda, sadece ekim ayını baz aldığımızda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 29,40 oranında bir zamın kesinleştiğini belirten Karakaş, aynı şekilde memur ve memur emeklileri için yüzde 15'lik toplu sözleşme oranının daha yüksek bir zam getireceğini söyledi. 

Böylece, yüzde 40,39'luk zam oranının şimdiden hem memurların hem de memur emeklilerinin bütçesine olumlu bir etki yapacağını dile getirdi.Ekim ayı enflasyon rakamlarının ardından refah payı hariç, 4 aylık emekli ve memur zam oranının netleşmesiyle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, "Yıl sonu itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 37,75'lik zam söz konusu. Memur ve memur emeklileri için ise bu oran yüzde 49,96 olarak gerçekleşecek" açıklamasını yaptı.


EMEKLİ AYLIĞI

Yıl sonunda belirlenecek açlık sınırının, verilecek zamlar için önemli bir kıstas olduğunu ve tüm etkenlerin dikkate alınması durumunda zam oranlarının artabileceğini ifade eden Karakaş, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon hedefinin tutması durumunda yüzde 37,75 yerine en az yüzde 50 zam alması beklenebilir. 

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 TL'nin yüzde 50 seyyanen zam alması durumunda en az 11 bin 250 TL olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Karakaş, memur emeklisinin şu anda en düşük aylığının 9 bin 876 TL olduğuna dikkat çekerek, "Memurlara uygulanacak seyyanen zamın aynen memur emeklilerine de verileceği ifade edilmişti. 

Bu durumu değerlendirdiğimizde, hükümetin refah payı ile birlikte vereceği zam oranının yüzde 65 olabileceğini söyleyebiliriz. Memurlardan daha yüksek bir refah payının memur emeklilerine verileceği beklentisiyle yüzde 65'lik bir zam söz konusu olabilir. Bu durumda en düşük memur emeklisi maaşı 16 bin 295 TL olabilir" dedi.


ENFLASYON FARKI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında tüketici fiyatlarına göre aylık enflasyonun yüzde 3.43, on aylık enflasyonun yüzde 55, yıllık enflasyonun ise yüzde 61.36 olduğunu duyurdu. 

Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında enflasyonun yüzde 29.41 seviyesinde gerçekleşmesiyle birlikte, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları için dört aylık dönemde yüzde 29.41 oranında enflasyon farkı ortaya çıkmış oldu.

Temmuz ayında memur aylıklarına yüzde 17.55 artı 8.077 TL seyyanen zam yapıldı. Toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 olarak belirlendi. Yüzde 6'ı aşan enflasyon farkı, maaşlara yansıtılacak. Bu durumda dört aylık dönemde memur maaşları için yüzde 22.08 oranında enflasyon farkı oluştu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün yılın son enflasyon raporunu sundu. Önceki raporda yüzde 58 olarak belirlenen yıl sonu enflasyon tahmini, Orta Vadeli Program’a (OVP) uygun olarak yüzde 65'e revize edildi.

Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları ile gerçekleştirdiği ankette ise yıl sonu enflasyon beklentisi, önceki değer olan yüzde 67.22'den yüzde 68.01'e yükseldi.

Merkez Bankası'nın yüzde 65 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon tahmininin gerçekleşebilmesi için kasım ve aralık aylarında aylık enflasyonun yüzde 3.15 düzeyinde kalması gerekmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur zammıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ocak 2024'te memur ve memur emeklilerimiz için gerçekleştirilecek artış, enflasyon hedeflemelerine göre yaklaşık yüzde 50 seviyesine ulaşacaktır. Bu kapsamda, en düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan, yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır" şeklinde konuştu.


NASIL HESAPLANACAK?

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre; Memur maaşlarının ocak ayındaki belirlenmesinde ilk adım, temmuz-aralık dönemine ait enflasyon farkı olacak. Bu dönemdeki enflasyon farkının üzerine, toplu sözleşmede belirlenen zam oranı eklenerek memur maaşları güncellenecek.

Temmuz ayında memur maaşlarına, yüzde 17.55'lik zam ve 8.077 TL seyyanen zam yapıldı. Ancak enflasyon farkında seyyanen zam dikkate alınmayacak, yüzde 17.55'lik zamın sadece 6 puanlık kısmı toplu sözleşme zammını oluşturacak. 

Temmuz-aralık döneminde yüzde 6'yı aşan enflasyon farkı ise ocak ayında maaşlara yansıtılacak. Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'nda, 2023 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 58, enflasyonun yüzde 54 ile yüzde 62 aralığında olacağı belirtilmiş. 

Bu durumda, memurlar için yılsonu enflasyonu yüzde 58 olursa yüzde 24.44 enflasyon farkı doğacak, yüzde 62 olursa enflasyon farkı yüzde 27.59'a çıkacak. Ocak ayında önce enflasyon farkı verilecek, ardından Hakem Kurulu'nca belirlenen zam oranı uygulanacak.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi