Anayasa Mahkemesi'nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye yönelik iptal kararının ardından kamu personel sisteminde köklü değişiklikler hayata geçirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasayla birlikte memur alım süreçlerinden müşavir atamalarına, acil çağrılara ilişkin cezalardan yargı organları arasındaki görev paylaşımına kadar birçok kritik başlıkta düzenlemeler yapıldı.

ARTIK 35 YAŞ SINIRI ZORUNLU

Yeni yasayla birlikte kamu kurumlarında memur alımında uygulanan 35 yaş sınırı kapsamlı biçimde yeniden düzenlendi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavlarıyla personel alımı yapan tüm kamu kurumlarında da 35 yaş sınırı uygulanacak. Uygulama, yalnızca belirli kurumlarla sınırlı kalmayacak; kanun ya da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kurumları kapsayacak şekilde yürürlüğe girdi.

Yargı organları arasında görev ve yetki paylaşımını daha şeffaf kılmayı hedefleyen bir başka madde ise Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığıyla ilgili. Buna göre, başkan artık Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından kendi içlerinden seçilecek.

Memur Alımı

Torba yasada yer alan önemli yeniliklerden biri de “bakan müşavirliği” kadrosu oldu. Bakanlar, özel önem arz eden alanlarda danışmanlık yapmak üzere müşavir atayabilecek. Bu kişiler yalnızca bakana bağlı olarak görev yapacak ve bakanın görev süresiyle sınırlı kalacak.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri kapsamında bazı kurumsal merkezlerde yeni uzman ve uzman yardımcısı kadroları ihdas edildi. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YÖKAK, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında uzman istihdamı yapılabilecek.

Memur Isci Vergi

Yeni düzenlemeyle birlikte BTK ve KİK gibi üst kurullara atanacak isimlerde siyasi geçmiş kriteri aranacak. Söz konusu görevler için atanacak kişilerin siyasi parti yönetim ya da denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerinden ayrılmış olması gerekecek.

Kamu düzenini ilgilendiren kritik bir başlık da 112 Acil Çağrı Merkezine yönelik oldu. Gereksiz arama yapanlara 1.500 TL, olay yerine giden ekiplerin asılsız ihbarla karşılaşması durumunda ise 15 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek.

Kaynak: Cumhuriyet