Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hülya Kuşoğlu, mevsim geçişiyle birlikte enfeksiyonlarda beklenen artışın görüldüğünü belirterek, “Solunum yolu enfeksiyonları son haftalarda arttı. Okulların açılması, havaların soğuması ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin uzamasıyla virüsler daha hızlı yayılıyor” dedi.

“Covid ve grip yeniden yükselişte”

Kuşoğlu, nezle virüsleri, Covid-19 ve influenza vakalarında artış olduğunu hatırlatarak, “İnfluenza birkaç hafta içinde daha fazla yayılabilir. Yüksek ateş, kas ağrısı, halsizlik ve solunum sıkıntısı yaşayan vatandaşlar hastanelere başvuruyor” diye konuştu.

Risk grubuna vurgu yapan Kuşoğlu, “65 yaş üstü vatandaşlar, kronik hastalar, bağışıklığı düşük kişiler ve bebekler daha dikkatli olmalı” uyarısında bulundu. Ayrıca influenza aşısının özellikle risk grubundaki kişiler tarafından mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.

“Damardan vitamin hızlı iyileştirmez, risklidir”

Evlerde ya da izinsiz kliniklerde yapılan damardan vitamin uygulamalarının ölümcül sonuçlara neden olabildiğini belirten Kuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“‘Damardan vitamin alırsak hemen ayağa kalkarız’ inancı tamamen yanlış. Bu uygulamalar alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Evde yapılan bilinçsiz uygulamalarda insanlar hastanelik oluyor, hatta hayatını kaybedebiliyor. Hekim kontrolü olmadan, hastane ortamı dışında damardan vitamin takviyesi yapılmamalı.”

Vitaminlerin besin yoluyla alınmasını öneren Kuşoğlu, “Bol sıvı, dengeli beslenme, sebze-meyve tüketimi, uyku ve istirahat çok daha etkili. Damardan vitamin mucize değildir” dedi.

“Maske ve hijyen hâlâ önemli”

Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için alınması gereken önlemleri de hatırlatan Kuşoğlu; maske, el hijyeni, mesafe, kalabalık ve kapalı ortamları sınırlama, hastayken toplu alanlardan uzak durma gibi tedbirlerin etkin olduğunu söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı