Kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu viral enfeksiyonlarında ciddi derecede bir artış söz konusu. Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu viral enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekerek, bu dönemde olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Şener, 65 yaş üstü ve 7 yaş altındaki çocuklarda solunum yolu viral hastalıkların ölümcül seyir potansiyeli taşıdığını belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ DAĞILIMI BELLİ DEĞİL

Üniversitenin Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli olan Prof. Dr. Şener, kış mevsiminde etkili olan solunum yolu viral enfeksiyonlarının, 7-8 farklı virüs türünün dolaştığı bir döneme denk geldiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan 7-8 farklı virüs türünün Türkiye genelindeki dağılımının bilinmediğini belirten Şener, bu nedenle herhangi bir şehir ya da ülkede hangi virüs türünün baskın olduğunu tam olarak kestirmenin mümkün olmadığını ifade etti.

'65 YAŞ ÜSTÜ VE 7 YAŞ ALTINDAKİ ÇOCUKLARDA ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR'

Solunum yolu viral hastalıklarının genellikle 65 yaş üstü ve 7 yaş altındaki çocuklarda ölümcül seyretme potansiyeli taşıdığını vurgulayan Şener, bu nedenle bu yaş gruplarının dikkatli olması gerektiğini belirtti. Ancak, bu yaş grupları dışındaki popülasyonun genellikle ölümcül seyretmediğini ve bu nedenle dünya genelinde rutin takip edilmediğini ifade etti.

Prof. Dr. Şener, özellikle solunum yolu viral hastalıklarının yoğunlukla görüldüğü hastanelerin seçilerek yapılan Satellite Surveyans'ın, bu hastanelerde viral taramalar yaparak hangi virüs türünün baskın olduğunu belirlediğini söyledi. Ancak, Türkiye genelindeki Surveyans raporlarına bakıldığında RSV, domuz gribi, normal grip, diğer koronavirüs türleri ve Kovid-19'un yaygın olarak görüldüğünü aktardı.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLARA DİKKAT

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 80'lerde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şener, solunum yolu viral hastalıkları geçiren kişilerin hala yoğun bakım riski taşıdığını ve bu nedenle hastane yatış riskinin de yüksek olduğunu ifade etti. Kendi gözlemlerine dayanarak, özellikle Kovid-19, diğer koronavirüsler, domuz gribi ve Respiratuar Sinsityal Virüs'ün (RSV) Türkiye'de ağırlıklı olarak görüldüğünü belirten Şener, RSV'nin özellikle çocuklarda sorun oluşturabildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Alper Şener, devam eden öksürük gibi semptomları panik yapmadan yakından takip etmenin önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle yaşlı hastalarda devam eden öksürüğün beraberinde balgam, yüksek ateş gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkması durumunda zatürre riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Hastalıkların tanısında erken dönemde antiviral ilaçların kullanılmasının önemine değinen Şener, solunum yolu viral enfeksiyonlarına karşı tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini ve özellikle sömestr tatili sırasında büyükler ve çocukların bir araya gelirken dikkatli olmalarının önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı