Ankara’da düzenlenen ArtNouva Sanat Fuarı, bu yıl da ulusal ve uluslararası ölçekte çok sayıda sanatçı ve kurumun katılımıyla gerçekleşti. Fuara davet edilen Tepebaşı Belediyesi, koleksiyonunda yer alan sempozyum ve çalıştay eserleriyle dikkat çekerek, Eskişehir’in sanat alanındaki birikimini geniş kitlelere taşıdı.
8 ÜLKEDEN 100'Ü AŞKIN KATILIMCININ ESERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Bu yıl “mekan ve sanatın buluşması” temasıyla düzenlenen fuar; 8 ülkeden 100’ü aşkın katılımcı ve bin 100’e yakın sanatçının eserlerine ev sahipliği yaptı. Tepebaşı Belediyesi, Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Uluslararası Sanat Çalıştayı, Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması ve Geri Dönüşüm ve Oluşum Sergisi kapsamında koleksiyonuna kazandırdığı eserlerle fuarda yer aldı.
"SANAT HALKA DÖNÜK OLMADIĞI ZAMAN DEĞERİ OLMUYOR"
ATO Congresium'da düzenlenen açılış törenine katılan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç: şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Ankara’da sanatın kalbinin attığı bir fuar alanındayız. Sanat halka dönük olmadığı zaman değeri olmuyor. Bizim Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi olarak her yıl düzenli olarak yatığımız 3 sanat etkinliğimiz var. Bunlardan bir tanesi Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu. Pişmiş toprak bizim tuğla-kiremit sektörünün şamotundan kaynaklanıyor. 1926’da ilk kiremit Tepebaşı’nda yapılmış. 2001 yılında bir heykel sempozyumu yapmak istedik. Kullanılacak malzeme mermer mi olsun, metal mi olsun, ahşap mı olsun derken birimizin aklına bu tuğla-kiremit şamotu geldi. Çünkü içerisinde sektör var, sanat var, bilimsellik var. Bu üçayaklı bir proje oldu. Bu sene 17’ncisini yaptık. Elimizde 244 eser var. Tepebaşı adeta açık hava müzesi gibi. Son 3 yıldır da kolektif eser ortaya çıkarıyoruz. İlkini pandemide yaptık. O dönem hayatını kaybeden doktor arkadaşlarımızın, eczacı arkadaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın isimlerini kaynaklardan aldık. Yaklaşık 520 isim. Onları tuğlaların üzerine sırladık. Pişmiş Toprak Sempozyumumuza katılan sanatçılarımıza da yapacağımız projeyi anlattık. Eskişehir’in simgesi bacadır. Ve baca şeklinde yapacağımız anıt için seramik parçası istedik. 450 parça geldi. O tuğlalarla seramik parçalarının kolajını yaptık ve çok güzel bir eser ortaya çıktı. Daha sonra Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen yapalım dedik. Yaklaşık 25 sanatçı 28 de asistan öğrencilerimizle beraber güneş gibi belirli şeritlerle tamamlanan bir eser ortaya çıktı. Tüm sanatçılar Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini yansıtan parçaları yaptı. İsmini de vatandaşlarımız belirledi. İsmi “Sonsuz Cumhuriyet Anıtı” oldu. Ben bundan dolayı çok gurur duyuyorum. Bu yıl ise Frig medeniyetine ait Yazılıkaya’nın yorumunu yaptık. Sanatçılar Frig medeniyeti adına ne hissettiklerini parçalarına yansıttı. Üç tane çok önemli kolektif eseri Eskişehir’e kazandırdık. Bundan da gurur duyuyoruz. Ayrıca Sanat Çalıştayımız var. Çalıştayımıza her sene ressamları davet ediyoruz. Sanat Çalıştayımızı da 13 kez yaptık. Belediyenin koleksiyonunda 450 tane tablo var. Bir de Uluslararası Şiir Buluşmamız var. Bu doğrultuda sanatı ve sanatçıyı desteklemeye, kentimizin bu alandaki başarılı yerini, daha da üst seviyelere çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz.”
Tepebaşı Belediyesi’nin sanat eserleri 26 Ekim’e kadar ATO Congresium’da sergilenecek.