Türkiye genelindeki tüm gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisinin birinci taksit ödemesi için süre daralıyor. Ödeme tarihini kaçıran mükellefler, yüzde 4,5 oranında aylık gecikme zammıyla karşı karşıya kalacak.
2025 yılına ait emlak vergisi birinci taksit ödemelerinde kritik sürece girildi. Taşınmazı olan tüm vatandaşları ilgilendiren bu ödeme için son gün 31 Mayıs olarak belirlendi.
Ev, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul sahiplerinin her yıl iki taksit halinde ödemekle yükümlü olduğu vergi, zamanında yatırılmadığı takdirde cezai yaptırımla birlikte tahsil ediliyor.
31 MAYIS'TAN SONRA GECİKME FAİZİ
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve belediyeler tarafından yürütülen süreç kapsamında, geciken her ay için vergi tutarına yüzde 4,5 oranında gecikme faizi uygulanacak.
Emlak vergisi, 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında birinci taksit, 1 – 30 Kasım tarihleri arasında ise ikinci taksit olarak iki aşamada tahsil ediliyor.
2025 yılı itibarıyla vergi oranlarına yüzde 21,97 oranında zam geldi. Bu kapsamda geçen yıl 1.000 TL vergi ödeyen bir mükellef, bu yıl yaklaşık 1.200 TL ödeme yapacak.
Vatandaşlar, emlak vergisi borçlarını aşağıdaki platformlar üzerinden kolayca ödeyebiliyor: e-Devlet sistemi Belediye uygulamaları GİB (www.gib.gov.tr) internet sitesi Bankaların internet bankacılığı hizmetleri gibi aracılar sayesinde ödeme gerçekleştiriliyor.
Kredi kartı, banka kartı, EFT veya havale yöntemleriyle yapılan ödemelerin yanında, su faturalarıyla birlikte çevre temizlik vergisi tahsilatı da yapılabiliyor.
KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF?
Emlak vergisinden muaf olabilecek gruplar arasında geliri olmayan emekliler, engelli bireyler, gazi ve şehit yakınları yer alıyor. Ancak bu muafiyet otomatik olarak uygulanmıyor. İlgili kişilerin bağlı bulundukları belediyeye başvurarak durumlarını belgelemeleri gerekiyor. Şartları sağlayan kişiler, yalnızca bir mesken için vergiden muaf tutulabiliyor.
Vergi ödemesini geciktiren mükellefler, borçlarını yapılandırma fırsatını kaybetmenin yanı sıra her ay için yüzde 4,5 oranında gecikme faiziyle karşı karşıya kalıyor.
Yetkililer, mağduriyet yaşanmaması için ödeme süresinin son gününe bırakılmaması, online ödeme yöntemlerinin kullanılması ve muafiyet hakkı olanların gerekli başvuruları vakit kaybetmeden yapması gerektiği yönünde vatandaşları uyarıyor.