Ramazan ayı bu yıl da sıcak yaz günlerine denk geliyor. Yaklaşık 17-18 aç susuz kalacağız. Bu durum da bazı insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Şeker hastaları oruç tutabilir mi? Bazı hastalıkları olanlar özellikle oruç tutmamalıdır. Bu hastalıklardan biri de şeker hastalığı.
Şeker hastasıyım oruç tutmalı mıyım? Sorusu Ramazan ayının gelmesiyle bir çok diyabet hastasının merak ettiği bir soru haline geldi.
Şeker Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Şunu açıklayalım, oruç tutmak kan şekerinin dengesini bozmaktadır. Kan şekeri düşen ya da kan şekeri yükselen kişiler için oruç tutmak büyük bir problem olabilir.
Uzun süren açlık durumlarında kan şekeri düzeyi oldukça düşmektedir. Kan şekerinin düşmesine hipoglisemi denmektedir. 60 mg/dl’ nin altına düşen kan şekeri şeker hastalarını oldukça zor durumla karşı karşıya getirebilir.
Öğün saatlerinin değişmesi, uzun süreli açlık durumları ve şeker hastalığına iyi gelen ilaçların alım saatlerindeki değişiklerle su kaybının yaşatacağı sorun oruçlu şeker hastalarının zor duruma düşmesine yol açacaktır.
Ayrıca sıvı kaybına bağlı böbreklerin fonksiyonlarını tam yerine getirememesi de şeker hastalarını etkileyebilmektedir.
Şeker hastalarının oruç tutmamaları daha doğru.
Olayın dini boyutu hakkında yorum yapamıyoruz. Ancak sağlık açısından oldukça tehlikeli. Gizli şekeri olanlar bile bu sıcak yaz günlerinde oruç tutmasa daha doğru olacaktır. İnsülin kullanıyorsanız, oruç tutmak sizin için daha tehlikeli sonuçlar doğurabilecektir.
Eğer diyabet hastasıysanız doktorunuzun kontrolü olmadan oruç tutmayın. Doktorunuzun izni olmadan oruç tutmamanız sizin için daha doğru olacaktır.