Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen projenin kapanış etkinliği olarak “Sanayi Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri Konferansı” düzenledi. Konferans, sanayi sektörü temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti ve çevre dostu sanayi dönüşümüne dair önemli stratejiler paylaşıldı.

"DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, projeye katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ederek, iklim değişikliğiyle mücadelede sanayinin rolüne dikkat çekti. Kesikbaş, konuşmasında, “Proje kapsamında 100’den fazla firmamızla sahada birebir çalışmalar yürüttük. Eğitimler, çalıştaylar, danışmanlıklar ve saha ziyaretleriyle sanayimizin iklim değişikliğine karşı direnç kapasitesini önemli ölçüde artırdık. Bugün burada sadece bir projenin kapanışını yapmıyor, aynı zamanda geleceğe dönük güçlü bir vizyonu da konuşuyoruz. Eskişehir sanayisi, 4,5 milyar dolarlık ihracatının yarısını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirmektedir. Yüzde 30’u yüksek teknolojili ürünlerden oluşan bu ihracat profili, bizleri Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında stratejik bir konuma yerleştiriyor. Bizler Eskişehir Sanayi Odası olarak; daha dirençli, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir sanayi için kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğimizi artırarak bu dönüşümün öncüsü olmaya devam edeceğiz.” dedi.

E S O-4

Konferansa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer ile Eskişehir Vali Yardımcısı Dr. Hasan Çiçek de katılarak iklim değişikliğiyle mücadelede kamu ve sanayi iş birliğinin önemini vurguladılar. Ecer ve Çiçek, özel sektörün bu dönüşümdeki katkısını artırmak adına kamu desteklerinin devam edeceğini ifade ettiler.

Merve Güreş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan yaptığı açılış sunumunda, iklim değişikliğiyle uyum stratejileri, temiz üretim uygulamaları ve döngüsel ekonomi gibi konularda bilgiler verdi. Ardından, iki ayrı panelde yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir sanayi uygulamaları derinlemesine tartışıldı.

İlk panelde, ESO Meclis Üyesi ve TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Ömer Benli moderatörlük yaptı. Ziraat Bankası Proje Finansmanı Grup Başkanı Berrin Mahmutoğlu, Ticaret Bakanlığı Yeşil Mutabakat Uzmanı Yeşim Piri ve TÜBİTAK MAM’dan Dr. Tuba Budak konuşmacı olarak yer aldı. Berrin Mahmutoğlu, iklim değişikliğiyle uyum süreci için sundukları uygun faizli kredi imkânları hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.

İkinci panelde, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Türe moderatörlük yaptı. FORD Otomotiv, Nuh Çimento ve EPTA Eskişehir temsilcileri, yeşil dönüşüm süreçlerini ve sanayilerindeki sürdürülebilirlik uygulamaları hakkında deneyimlerini paylaştılar.

Kaynak: Bülten