ESTÜ’lü öğrenciler hidrojenle uçabilecek İHA için çalışmalara devam ediyor ESTÜ’lü öğrenciler hidrojenle uçabilecek İHA için çalışmalara devam ediyor

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin 53 yılda 34 milyon metrekareye ulaştığını söyleyen Küpeli,  yeni yatırımlarla birlikte OSB’deki katılımcı sayısının 899’a ulaştığını belirtti. Eskişehir OSB’nin 34 milyon metrekare büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük OSB’si olduğunu aktaran Küpeli, bölgeye İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarından yoğun talep olduğunu ifade etti. 
2023 yılının 10 aylık döneminde 32 yeni yatırımcıya toplam 479 bin metrekarelik arsa tahsisi gerçekleştirdiklerini anlatan Küpeli, “Şuanda bölgemizdeki katılımcı sayısı 889’a ulaştı. Çalışan sayımızda 48 bin 500 oldu. 7 yıl önce bölgedeki katılımcı sayısı 540 civarındaydı. 889 katılımcı içerisinde 640 tanesi çalışır durumda, 260 tanesi de inşaat ve proje aşamasında. İki yıl içerisinde bölgede çalışan fabrika sayısı 900’e ulaşacak” ulaşacak ifadelerini kullandı.  

“Sanayide asgari ücretle çalışan kalmadı”

Eskişehir’de sanayi büyürken, sanayicinin işçi bulmakta ciddi sıkıntı yaşadığına işaret eden Küpeli, şunları söyledi: “Eskişehir OSB’nin her yıl yaklaşık 2 bin civarında işçiye ihtiyacı olur. İş gücü üretemiyoruz. Meslek lisemiz, MEGEM ve ESBEM ile yılda 900’e yakın çalışanın Eskişehir sanayisine kazandırmaya başladık. Sanayide asgari ücretle çalışan kalmadı. Günlük 1800 lira yevmiye veren iş yerlerimiz var.  Acil olarak bakımcı, kaynakçı, boyacı ve CNC operatörlerine ihtiyaç var.” 


“Maliyet artışları, dünya ile rekabeti zorluyor”

Sanayicinin finansmana erişemediği için kapasite artışı yapamadığını söyleyen Küpeli, “Bu kapasiteler ile ihracat hedeflerine ulaşmamız zor görünüyor. İhracat için yatırım yapmamız gerekiyor. Yatırım içinse finansmana ihtiyacımız var. Dünya ile rekabet edebilmemiz için ileri teknolojili ürün üretimine yönelmemiz gerekiyor. Vergi yükleri, enerji maliyetleri, işçilik ücretleri sanayiciyi zorluyor. Asgari ücrete yapılan yüksek zamlar çalışanların refahını artırmak yerine düşürüyor. Bu maliyetler ile dünya ile rekabet etmemiz çok zor görünüyor” diye konuştu. 


“Burası sadece fabrikalardan ibaret değil”

Sanayide kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ve kapsamda bazı projeler hazırladıklarını aktaran Küpeli, “Sanayide kadın istihdam oranı 8 bin 500’e ulaştı. Burasının sadece fabrikalardan ibaret olmadığını, bizim ayrıca bir sosyal yanımızın da olması gerektiğini hep savundum. Bu amaç doğrultusunda da kadınlarımıza yönelik projeler hazırlıyoruz. Dezavantajlı gruplarda yer alan kadınların işbaşı eğitimler sonrasında meslek sahibi olarak sanayide istihdamlarını sağlamak amacıyla hazırladığımız “Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi (KASGA)” projesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun düzenlediği Ortak Yarınlar Ödül Programında “çeşitlilik ve kapsayıcılık kadınlar için fayda yaratanlar” kategorisinde finale kalmayı başardı. Finalde birkaç tane rakibimiz var. İçlerinde tek OSB olan biziz. Kaynakçılıktan otomasyona, operatörlükten birçok meslekte kadınlarımızı eğitiyoruz. Şuanda yüzde 25 olan kadın sayısını yüzde 30’a çıkarma gibi bir hedefimiz var” ifadelerini kullandı. 

Kadın çalışanlar için kreş inşa edildi 

Nadir Küpeli, kadın istihdamı açısından kreşin şart olduğunu ve bu amaçla kadın çalışanlarının çocuklarını gönül rahatlığıyla bırakabileceği bir kreş inşa ettiklerini açıkladı. Önümüzdeki yıl faaliyete geçecek kreş hakkında bilgi veren Küpeli, “Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaat çalışmaları devam eden Yaşam Merkezimizin içerisinde yer alacak kreşimizi 2024’ün ilk yarısında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. En az 200 çocuk kapasiteli olacak kreşimizi modüler bir yapı olarak inşa ettik. İhtiyaç durumunda kapasiteyi artırabileceğiz” dedi. 

Sanayicinin kronikleşmiş sorunları çözüm bekliyor

Eskişehirli sanayiciler olarak, yaklaşan yerel seçimler öncesi büyükşehir belediye başkan adaylarından beklentilerini açıklayan Küpeli, şunları söyledi: “Sanayinin kronikleşmiş sorunları var. Bunlardan bir tanesi nitelikli iş gücüne ulaşabilmek için imar sorunu. Uygun fiyatla konut bulmak şehirde imkansız hale geldi. Arsa paylarının yüksek olması da inşaat sektörünü zorluyor. Ulaşım ile ilgili yine çok ciddi problemler bulunuyor. Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşım ciddi sorunlar yaşanıyor. Artık ‘Kuzey Çevre Yolu’ diye bir yolun olmadığını öğrendik. Ancak ‘Güney Çevre Yolu’nun etütleri yapılmış, tamamlanmış. İstimlakları bitti diyenler var… Onların da akşamdan sabaha olmayacağını biliyoruz. Hızlı bir şekilde bizim bölgeye gelebilmemiz için alternatif yollar yapılabilir. Eskişehir’de yaklaşık 100 bin kişi sabahları doğuya, akşamları ise batıya doğru hareket ediyor. En azından küçük sanayi sitelerinin Tepebaşı Bölgesi’ne kaydırılması gerekiyor.”

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak | Eskişehir Net Haber Merkezi