Türkiye'de trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak ve kural ihlallerinin önüne geçmek amacıyla caydırıcılığı yüksek yeni bir döneme giriliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik terörüne karşı tolerans gösterilmeyeceğini belirterek, hayata geçirilen yeni düzenlemelerle birlikte cezalarda ciddi artışlara gidildiğini duyurdu. Yapılan açıklamalar, özellikle tehlikeli sürüş alışkanlıklarına sahip sürücüleri hedef alıyor. CNN Türk canlı yayınında konuşan Yerlikaya, atılan adımların temel amacının yollarda can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu vurguladı. Bu reformlar, denetim mekanizmalarını güçlendirirken, sürücü sorumluluğunu da en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor.
Rekor Düzeydeki Yeni Ceza Tarifesi
Yapılan düzenlemenin en dikkat çekici yanı, trafik kurallarını hiçe sayan sürücülere yönelik belirlenen yeni ceza miktarları oldu. Bakan Yerlikaya, 2024 yılında denetimlerin yüzde 50 oranında artırıldığını hatırlatarak, yeni ceza tarifesinin detaylarını paylaştı. Buna göre, trafikte tehlikeli bir şekilde şerit değiştirerek "makas" olarak tabir edilen hareketi yapan sürücülere 90 bin TL para cezası kesilecek. Para cezasının yanı sıra, sürücülerin ehliyetine 60 gün süreyle el konulacak ve araçları trafikten men edilecek. Hız sınırını aşan sürücüler için ise ihlalin derecesine göre 30 ila 90 gün arasında ehliyet geri alma yaptırımı uygulanacak. Geçiş üstünlüğüne sahip ambulans ve itfaiye gibi acil durum araçlarına yol vermeyenlere 46 bin TL para cezası ve 30 gün ehliyet iptali cezası verilecek. Kamuoyunda büyük tepki çeken yasa dışı yarış yapan sürücüler ise 46 bin TL ceza ile karşı karşıya kalacak ve ehliyetleri 2 yıl süreyle geri alınacak. En ağır cezalardan biri de plakasında değişiklik yapanlara kesilecek; bu sürücülere 140 bin TL ceza ve 30 gün trafikten men yaptırımı uygulanacak.
Teknolojik Denetim: Yaka Kameraları Devrede
Trafik denetimlerinde şeffaflığı ve etkinliği artırmak amacıyla teknolojik yenilikler de devreye alınıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, polis ve jandarma ekiplerinin kullanacağı yaka kameralarının yıl sonuna kadar tüm birimlerde aktif hale getirileceğini açıkladı. Yaka kameraları, hem güvenlik güçleri ile vatandaşlar arasındaki iletişimi kayıt altına alarak olası anlaşmazlıkların önüne geçecek hem de denetimlerde caydırıcılığı artıracak. Yaka kameralarının pilot olarak kullanıldığı bölgelerde vatandaş şikayetlerinde büyük bir düşüş yaşandığını belirten Yerlikaya, "Vatandaş kamerayı görünce davranışlarına daha çok dikkat ediyor. Caydırıcı etkiyi artıracağız" ifadelerini kullandı. Kameraların kullanıldığı bölgelerde şikayetlerin yüzde 90 oranında azaldığı bilgisini paylaşan Bakan, sistemin ülke geneline yayılmasıyla denetim kalitesinin daha da artacağını ifade etti.

Vatandaş Denetçi Oluyor: 'Gereği Yapıldı' Uygulaması
Yeni dönemde vatandaşlar da trafik denetim sürecine aktif olarak dahil edilecek. Bakan Yerlikaya, "Gereği Yapıldı" adıyla hayata geçirilecek yeni bir mobil uygulamayı duyurdu. Bu uygulama sayesinde vatandaşlar, tanık oldukları trafik ihlallerini cep telefonlarıyla görüntüleyerek doğrudan yetkililere bildirebilecek. E-Devlet sistemi üzerinden gönderilecek olan görüntülü ihbarlar, trafik denetleme birimleri tarafından anında incelenecek. İhlali tespit edilen sürücülere gerekli cezai işlemler uygulanacak. Uygulamanın en dikkat çekici özelliklerinden biri de şeffaflık olacak. Kesilen cezai işlemler, ihbarı yapan vatandaşa geri bildirim olarak iletilecek ve sonuçlar kamuoyuyla da paylaşılacak. Bu sistemle, denetimlerin 7/24 esasına göre toplumun geneline yayılması hedefleniyor.
Profesyonel Sürücülere Yönelik Ek Tedbirler
Düzenleme, sadece bireysel sürücüleri değil, ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan profesyonel sürücüleri de kapsıyor. Yeni kurallara göre, yük ve yolcu taşımacılığında takograf ve taksimetre kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu zorunlulukla, sürücülerin çalışma sürelerinin denetlenmesi ve adil bir ücretlendirme sisteminin sağlanması amaçlanıyor. Trafik güvenliğini doğrudan etkileyen bir diğer önemli kural ihlali olan kırmızı ışıkta geçmeye yönelik yaptırımlar da ağırlaştırıldı. Kırmızı ışık ihlali yaparak kazaya neden olan sürücülerin belgeleri, 60 gün süreyle geri alınacak. Belirtilen sürenin sonunda ehliyetlerini geri alabilmeleri için sürücülerin psikoteknik değerlendirmeden geçme şartı getirilecek. Bu testle, sürücünün zihinsel ve psikomotor becerilerinin trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığı kontrol edilecek.





