Ticaret Bakanlığı, vatandaşların güvenli teknoloji ürünlerine ulaşmasını sağlamak amacıyla piyasa denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan son açıklamada, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden yayımlanan yeni listeye göre bazı telefon ve ses sistemi modellerinin piyasa arzı yasaklandı ve toplatılmasına karar verildi. Listede, Türk teknoloji markaları da bulunuyor.

Teknolojik ürünlerin denetiminde bu kez tuşlu telefon, dokunmatik cep telefonu ve ses bombaları mercek altına alındı.

Telefon 3-3

Yapılan denetimler sonucunda; insan sağlığını ve haberleşme güvenliğini tehlikeye attığı belirlenen bazı markaların modelleri, "Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği’nin 5. maddesine uygun olmaması" gerekçesiyle yasaklandı.

Mercusys markasına ait ses bombası ürününün piyasaya arzının durdurulmasına ve toplatılmasına karar verildi. Ürünün, elektromanyetik girişim kriterlerini karşılamadığı ve teknik yeterliliğe sahip olmadığı tespit edildi.

Simtel firmasının Hiking markasına ait tuşlu telefon modelleri de aynı gerekçeyle yasaklandı. Özellikle X11 modelinde ciddi teknik uyumsuzluklar bulunduğu belirtilirken, Dijitsu markasına ait bazı modeller için de benzer kararlar alındı.

TÜRK MARKASI TOPLATILIYOR

Türk teknoloji firması Reeder da listede yer alan markalar arasında dikkat çekti. Özellikle son dönemde düzenlediği "1 alana 1 hediye" kampanyasıyla geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşan Reeder’ın S19 Max Pro S Zoom modeli, gerekli teknik koşulları sağlamadığı gerekçesiyle piyasadan toplatılıyor.

Telefon

Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği’nin 5. maddesi, telsiz cihazlarının insan sağlığına zarar vermemesi, kişisel bilgilerin korunması, haberleşme şebekeleriyle uyumlu çalışması ve acil durum hizmetlerine destek sağlaması gibi kritik şartları kapsıyor.

Kaynak: Mynet