6 Şubat depremlerinin ardından, uzmanların görüşleri büyük bir ilgiyle takip edilmeye devam ediliyor. İstanbul'u ve Türkiye'yi etkileyebilecek potansiyel Marmara depremi konusunda Mynet'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu bölgelere taşınmayı düşünen vatandaşları uyardı.

"25 YILDIR SÖYLÜYORUM"

İstanbul'da deprem beklemediğini yineleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, varlıklıların göç ettiğini dar gelirlerinin ise öyle bir şansı olmadığını vurguladı. Göç edilen yerlerde öncelik olarak İzmir, Kuşadası ve Marmaris'in tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu tercihlerin depremden kaçmak için doğru olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan ayrıca buralar güvenli diyerek 24 ili sıraladı. Marmara'da bir gerginlik olmadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "99 depreminden sonra önce 3 gün sonra, 3 ay sonra, 3 yıl sonra dediler yeni deprem için. Ben buna katılmadığımı 99 yılından beri söylüyorum" dedi.

BU BÖLGELERİ İŞARET ETTİ

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

İstanbul'dan ne kadar göç olup olmadığını bilmiyorum. Ekonomik durumu iyi olanlar güneye göçüyorlar. Ama Türkiye'de depremden kaçılacak herhangi bir yer yok. İnsanların göç ederken nereyi tercih ettiklerini bilmiyorum. Genelde Marmaris Kuşadası ve İzmir'e gidiyorlar. Bu gittikleri yerler deprem bölgesi. Yani başka bir deprem bölgesine gidiyorlar. Deprem açısından güvenli iller Artvin, Giresun, Samsun, Rize, Trabzon, Ordu, Sinop bunun yanı sıra Kastamonu, Zonguldak, Kırklareli, Edirne, Ankara, Eskişehir, Konya, Niğde, Nevşehir, Sivas, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Mersin ve Isparta...

TEK NEDENİ DEPREM DEĞİL

Türkiye'nin depremde başlıca güvenli yerleri burası. Buralara göç ediyorlarsa bilinçli deprem için göç denilebilir. Göçler başlıca 1 numara İzmir, Kuşadası, Bodrum, Marmaris'e yapılıyor. Mersin ve Alanya da güvenli yerlerden biridir. Bu göçün tek nedeni depreme bağlanamaz bence. İnsan için nüfusu 150 binden daha az olan yerleşim yerleri yaşanabilir olarak adlandırılabilir. Bu rakamın fazlası yerleşime uygun değildir. Göç edecek insan genellikle temiz hava yeşil doku, deniz, daha ucuzluk, sosyal ilişkilerde sıcaklık arar...

KAYGI YARATIYOR

Ben deprem bahane diye düşünüyorum. Deprem konusunda da diğer arkadaşlarım gibi düşünmüyorum. Arkadaşlarım her an bir deprem olabilecek gibi düşünüyor. Bu halkta büyük bir kaygı yaratıyor. 99 depreminden sonra önce 3 gün sonra, 3 ay sonra, 3 yıl sonra dediler yeni deprem için. Ben buna katılmadığımı 99 yılından beri söylüyorum. Jeofizik bilimine göre Marmara gergin değil. Bilimsel veri yok bununla ilgili. Fiziksel bir veri yoksa neye göre deprem olacak diyebiliyoruz. İnsanların psikoloji bozuluyor. Bu sözü duydukça kentsel dönüşüm akıllara geliyor. İstanbul'da kentsel dönüşüm için 300 milyar dolar gerek bu para yok. Yapılanın adı da yapısal dönüşümdür. Parası olan binasını yıkıp kendi yapısını yapıyor. İnşaat maliyetleri şu anda 1'e 100 oranında arttı. Metrekaresi 1000 liradan 25-30 bin liraya çıktı. Müteahhitler artan maliyetlerden dolayı katkı payı istediler. Varlıklı aileler bu paraları verebiliyor.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi