Eski eşyalarınızı atmayın: Elinde bu olana binlerce lira verilecek Eski eşyalarınızı atmayın: Elinde bu olana binlerce lira verilecek

Türkiye'deki deprem riskini gösteren en güncel veri olan güncellenmiş Diri Fay Haritası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlandı. MTA'nın son araştırmalarına göre, Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzerinde büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip 485 diri fay tespit edildi. Bu harita, deprem araştırmalarında önemli bir kaynak olarak kullanılmakta olup, kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler bu veriler ışığında çalışmalarını sürdürmektedir.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin önemli fay hatlarından biridir. Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nden başlayarak kuzeydoğu yönünde ilerler ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona erer. Bu hat, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçer ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi Graben Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde toplam 24 ilin kent merkezlerinden geçtiği AFAD verileriyle belirlenmiştir. Ayrıca, 80'den fazla ilçe de aktif fay hatları üzerindedir. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayıp Aras Vadisi'ne kadar uzanır, Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van gibi bölgeleri etkiler. Ayrıca, Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu hat boyunca risk altındadır.

BATI ANADOLU FAY HATTI

Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanır. Bu fay hatları, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir gibi bölgeleri kapsayan bir deprem bölgesi oluşturur. Bunun yanı sıra, Burdur ve Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları'nın kuzey eteklerinde de aktif fay hatları bulunmaktadır.

ESKİŞEHİR ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ İLLERDEN

Üçüncü derece deprem riski altındaki iller arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir yer almaktadır.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi