2000-2008 yılları arasında SGK girişi olanlar dikkat! Kademeli emeklilik geliyor mu? 2000-2008 yılları arasında SGK girişi olanlar dikkat! Kademeli emeklilik geliyor mu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen Banka Kredileri Eğilim Anketi, bankaların 2023 yılının dördüncü çeyreğine dair değerlendirmelerini ve 2024 yılının ilk çeyreğine yönelik beklentilerini ortaya koydu. Merkez Bankası'nın incelemelerine göre, bankaların genel olarak işletmelere sağladığı kredilere uyguladıkları standartlardaki sıkılaşma eğilimi, 2023 yılının son çeyreğinde sona erdi.

"KREDİLERDEKİ SIKILAŞMA SON BULDU"

Merkez Bankası'nın anket sonuçlarına göre;

Büyük işletmelere verilen krediler ile yabancı para cinsinden açılan kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma eğilimi zayıflayarak devam ederken, diğer işletme kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın sona erdiği gözlemleniyor. Alt kırılımlar incelendiğinde, büyük işletmelere verilen kredilerde ve yabancı para cinsinden açılan kredilerdeki sıkılaşmanın hafiflediği, diğer işletme kredilerindeki sıkılaşmanın ise tamamen sona erdiği ortaya çıkıyor.

"2024'ÜN İLK ÇEYREĞİ İÇİN BANKALARIN BEKLENTİLERİ"

2024 yılının ilk çeyreği için bankaların beklentisi, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı yönündedir. Bu beklenti, önceki dönemde konut ve taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma eğiliminin belirgin şekilde azaldığı, diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda ise sıkılaşmanın tamamen sona erdiği erdiği görülmektedir.

SIKILAŞMANIN DÜŞÜK SEVİYEDE DEVAM ETME BEKLENTİSİ
2024 yılının ilk çeyreği için, konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi standartlarının ise bir miktar sıkılaşacağı beklenmektedir. Bankaların yılın ilk çeyreği için taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki beklentisi sıkılaşmanın düşük seviyede devam edeceği yönündedir.

"İŞLETMELERE VERİLEN KREDİLERE OLAN TALEP ZAYIFLADI"
Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artış yönlü seyir, 2023 yılının son çeyreğinde zayıflayarak devam etmiştir. Alt kırılımlar incelendiğinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte artış olduğu ve yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepte azalış olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak devam ettiği görülmektedir.


"TAŞIT KREDİ TALEBİ ARTTI"
2024 yılının ilk çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın oldukça zayıf bir şekilde devam edeceği beklenmektedir. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyri zayıflayarak devam etmiş, taşıt kredi talebindeki azalış ise yerini artışa bırakmıştır.

"YILIN İLK ÇEYREĞİNDE TAŞIT KREDİ TALEBİNDE İSE BELİRGİN BİR AZALIŞ BEKLENMEKTEDİR"
2024 yılının ilk çeyreği için bankaların beklentisi, konut kredi talebindeki azalış yönlü seyrin daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi talebinde ise azalış yönlü seyrin güçleneceği yönündedir. Yılın ilk çeyreğinde taşıt kredi talebinde ise belirgin bir azalış beklenmektedir.


"YURT İÇİ FONLAMA KOŞULLARINDAKİ SIKILAŞMA DEVAM EDECEK"
Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, 2023 yılının son çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyrin devam ettiği, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlendiği görülmektedir. 2024 yılının ilk çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin devam edeceği beklenmektedir.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi