İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer ve Karacahöyük Mahalle Muhtarı Erdoğan Çaygeçen, Alpu Yolu üzerindeki kırsal mahallelerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir yolu çalışmaları nedeniyle tarım arazilerinin bölündüğünü ve bazı kadastral yolların kullanılamaz hale geldiğini öne süren Yer ve Çaygeçen, bölgede doğal gaz talebini de gündeme getirdi.
"Köylülerimizin üretim amaçlı geçişleri kısıtlanıyor"
Demir yolu güzergahının belirlenmesi sırasında tarımsal üretimin yeterince dikkate alınmadığını öne süren Yer, "Tarım arazisinin tam ortasından geçirilerek araziyi iki parçaya bölme, küçültme ve kullanım sıkıntıları ortaya çıkarılmıştır. Yapılan hizmetin karşısında değiliz ancak bir taraf yapılırken diğer tarafın mağdur edilmemesi gerekiyor. Bu saatten sonra beklentimiz, burada yaşayan insanlarla irtibata geçilmesi ve kullanım amaçlı taleplerinin dinlenmesidir. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini konuyu yerinde
görmeye davet ediyoruz" dedi.Alpu Yolu'ndaki çalışmalarla ilgili de benzer şikayetlerin bulunduğunu dile getiren Yer, yol güzergahında yaşayan vatandaşlar ile çiftçilerin taleplerinin dikkate alınmasını istedi. Yer, "Yapılan hizmetin öneminin farkındayız. Ancak bunu yaparken yaşamı kolaylaştıracak haklı taleplerin de Karayolları yetkililerince yerinde tespit edilerek giderilebileceğini düşünüyoruz. Yetkililer güzergaha gelip vatandaşlara sorunlarını sormalı" ifadelerini kullandı.

Kırsal mahalleler için doğal gaz talebi Alpu Yolu üzerinde bulunan kırsal mahallelerin doğal gaz talebini de gündeme getiren Yer, Sevinç Mahallesi'nde doğal gaz altyapısının tamamlandığını ve abonelik işlemlerinin sürdüğünü belirtti. Yer, "Karacahöyük, Yassıhöyük, Çavlum, Ağapınar, Kireç, Karaçay ve Karahüyük kırsal mahallelerimize de Sevinç Mahallemizde olduğu gibi doğal gaz getirilmesini istiyoruz. Ata topraklarında her türlü zorluğa rağmen üretmeye devam eden köylümüzün bu hizmetin dışında bırakılmaması temennimizdir. ESGAZ, Bakanlık yetkilileri ve yerel yönetimin bu talebi duymasını istiyoruz" diye konuştu.
"Tren yolu köyümüzü ikiye böldü"
Karacahöyük Mahalle Muhtarı Erdoğan Çaygeçen ise demir yolu projesinin kamulaştırma sürecinin yaklaşık 12-13 yıl önce başladığını, çalışmaların ise 2025 yılında sahada hız kazandığını söyledi. Çalışmalara başından itibaren destek verdiklerini belirten Çaygeçen, "Biz devletimizin yoluna, suyuna, demir yoluna karşı değiliz. Yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Geçen yıl çalışmalar başladığında çiftçilerimiz zarar görmeden nereleri ekip biçebileceklerini bilsin diye bir an önce güzergahın belli olmasını istedik ve her türlü yardımı yaptık" dedi.
Çalışmalar sırasında mahallenin giriş yolunun ağır tonajlı araçlar nedeniyle bozulduğunu öne süren Çaygeçen, asıl sorunun ise kadastral yollar olduğunu ifade etti. Çaygeçen, "Mahallemizi besleyen 3-4 kadastral yolumuz var. Tren yolu bu yolları kesip geçti. Buraların düzeltileceğini düşünüyorduk. Devlet Demiryolları ile görüştüğümüzde bize buralardan geçişe izin verilmeyeceği söylendi. Sen sonradan geldin, köyümüzü ikiye böldün, şimdi de kadastral yollarımızdan geçiş vermeyeceğini söylüyorsun. Bu proje yapılırken sadece demir yolu mu düşünüldü, Karacayürek hiç mi düşünülmedi? Vatandaşların bu yolları kullandığı hesaba katılmadı mı?" ifadelerini kullandı.
"Doğal gaz hattı mahalleye yaklaşık 150 metre"
Mahallenin ikinci önemli sorununun doğal gaz olduğunu belirten Çaygeçen, doğal gaz hattı üzerindeki vanaların mahalleye yaklaşık 150 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.

Çaygeçen, "Doğal gaz buraya kadar geldiyse neden 150 metre daha götürülüp köye bağlanmıyor? Bu hatlardan EMKO Sanayi Sitesi, Küçük Oto Galericiler Sitesi, Teksan civarı ve 75. Yıl Sultandere tarafına doğal gaz veriliyor. Bize ise buranın ana hat olduğu söyleniyor. Ana hatsa diğer bölgelere nasıl verildi, buraya neden verilmiyor?" diye konuştu.
Bölgede Odunpazarı ilçesine bağlı 9 kırsal mahallenin bulunduğunu ifade eden Çaygeçen, daha önce mahalle muhtarlarının imzasıyla ESGAZ'a başvurduklarını ancak kendilerine "değerlendirilecek" yanıtı verildiğini söyledi.
"Köylünün de doğal gaza ihtiyacı var"
Karacahöyük'ün geçmişte yaklaşık 8 bin 500 dönüm araziye sahip olduğunu, bugün ise yaklaşık 5 bin 500 dönüm arazinin işlendiğini belirten Çaygeçen, "Bu köylü üretim yapıyor ve devlete katma değer sağlıyor. Şehirlinin doğal gaza ihtiyacı var da burada bu kadar araziyi işleyen köylünün doğal gaza ihtiyacı yok mu? 1970'lerde köylerimize elektrik, 1980'lerde telefon geldi. O dönem bu altyapılar yapılabildiyse 2026 yılında doğal gazın getirilmesinin de mümkün olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Doğal gaz yatırımlarının nüfus hesabıyla sınırlı kalmaması gerektiğini savunan Çaygeçen, bölgede planlı bir çalışma yapılmasını ve kırsal mahallelerin de doğal gaz hizmetinden yararlandırılmasını istedi.





