Tabiatın uyanışını simgeleyen üçüncü cemre hadisesinin toprağa inmesiyle beraber yüzünü gösteren açık gökyüzü, hafta tatiline değin etkisini sürdürmeye hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan 5 günlük meteorolojik beklenti belgesi, bilhassa Cumartesi ile Pazar günlerinde Türkiye'nin doğu illerinde beyaz rahmet ve kuvvetli yağmur geçişlerinin yaşanacağını ortaya koyuyor. Bahsi geçen kurumun paylaştığı incelemeler ışığında, şu an itibarıyla ülke sınırları dahilinde herhangi bir yağış öngörülmüyor. Yurdun doğu kanadında zaman zaman parçalı bulutlar belirmesi ihtimal dahilindeyken, kalan coğrafyaların berrak ve güneşli kalacağı hesaplanıyor.

Batıda Sisli Sabahlar Doğuda Riskli Eğimler

Günün ilk ışıklarıyla ve gece karanlığında Marmara Bölgesi ekseninde puslu hava, bölgesel sis dalgaları gözlemlenecekken, yurdun doğu mıntıkalarında donma vakaları yaşanabileceği aktarılıyor. Doğu Karadeniz hattının iç taraflarındaki zirveler ile Doğu Anadolu haritasındaki kalın beyaz örtü barındıran sarp noktalarda çığ düşmesi ve kar erimesi tehdidi güncelliğini koruyor. Isı değerlerinin batı kanadında mevsim standartlarının 3-5 derece üstüne çıkacağı, doğu cephesinde ise olağan rakamlar etrafında tutunacağı öngörülüyor.

Tatil Günlerinde Yeniden Beyaz Örtü Beklentisi

Bahsedilen MGM kaynaklı 5 günlük inceleme çizelgesi kamuoyuna sunuldu. İlkbaharın müjdecisi sayılan üç cemre evresinin ilki havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve nihayetinde üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa indi. İlgili aşamaların peşinden termometrelerde yükseliş umut edilirken, hafta sonu mesaisinde beyaz örtünün ve sert yağmurların coğrafyayı saracağı haritalara yansıdı. Hesaplamalara istinaden bilhassa Pazar günü Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu yörelerinde kar yağışları izlenecek. Aynı periyotta Hatay ve Gaziantep dolaylarında sağanak geçişleri yaşanacağı da saptandı.

Bölge Bölge İl İl Meteorolojik Görünüm

Marmara

Gökyüzünün berrak ve az bulutlu seyredeceği hesaplanıyor. Yörede sabahın erken saatleri ile gece vakitlerinde puslu hava ve bölgesel sis ihtimali bulunuyor.

EDİRNE 17°C Berrak ve az bulutlu

İSTANBUL 14°C Berrak ve az bulutlu

KIRKLARELİ 16°C Berrak ve az bulutlu

KOCAELİ 19°C Berrak ve az bulutlu

Ege

Güneşin yüzünü göstereceği ve havanın açık kalacağı aktarılıyor.

A.KARAHİSAR 13°C Güneşli ve az bulutlu

DENİZLİ 19°C Güneşli ve az bulutlu

İZMİR 19°C Güneşli ve az bulutlu

MANİSA 19°C Güneşli ve az bulutlu

Akdeniz

Sınırlar dahilinde bulutsuz ve güneşli bir periyot öngörülüyor.

ADANA 21°C Bulutsuz ve açık

ANTALYA 21°C Bulutsuz ve açık

HATAY 19°C Bulutsuz ve açık

MERSİN 22°C Bulutsuz ve açık

İç Anadolu

Karasal hat boyunca gökyüzünün genellikle açık olacağı bildiriliyor.

ANKARA 14°C Açık ve az bulutlu

ÇANKIRI 15°C Açık ve az bulutlu

ESKİŞEHİR 15°C Açık ve az bulutlu

KONYA 13°C Açık ve az bulutlu

Batı Karadeniz

Söz konusu kıyı şeridinde hava durumunun az bulutlu geçmesi bekleniyor.

BOLU 16°C Açık ve az bulutlu

DÜZCE 18°C Açık ve az bulutlu

KASTAMONU 14°C Açık ve az bulutlu

ZONGULDAK 12°C Açık ve az bulutlu

Orta ve Doğu Karadeniz

Kısmen bulutlu bir atmosfer yaşanacağı hesap ediliyor. Günün ilk ışıklarında ve gece karanlığında kıyıdan uzak iç taraflarda donma hadiseleri görülebilecek. Doğu Karadeniz haritasının sarp ve kalın beyaz örtüye sahip yüksek alanlarında çığ kopmasıyla karların hızla çözülmesi riski barındırılıyor.

AMASYA 15°C Kısmen bulutlu

SAMSUN 11°C Kısmen bulutlu

TOKAT 14°C Kısmen bulutlu

TRABZON 10°C Yer yer kapalı ve çok bulutlu

Doğu Anadolu

Gökyüzünde parçalı bulutların hakim olması bekleniyor. Yöre bütününde buzlanma riski uyarısı yapılıyor. Haritanın doğu sınırındaki dik ve kar yığınları barındıran noktalarda çığ afetine karşı alarm veriliyor.

ERZURUM 0°C Parçalı bulutlu

KARS 0°C Parçalı bulutlu

MALATYA 12°C Parçalı bulutlu

VAN 1°C Parçalı bulutlu

Güneydoğu Anadolu

Genel çerçevede göğün açık ve berrak kalacağı ifade ediliyor.

DİYARBAKIR 13°C Açık ve az bulutlu

GAZİANTEP 15°C Açık ve az bulutlu

SİİRT 13°C Açık ve az bulutlu

ŞANLIURFA 16°C Açık ve az bulutlu

Kaynak: Halk TV