Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Kamer Ali Durur, Eskişehir.net'ten Meltem Karakaş'a konuştu. Eskişehir'de bir cemevinin artık yetersiz kaldığına dikkat çeken Durur, Gündoğdu ve Çamlıca mahallelerine bir an önce cemevi yapılması gerektiğini belirtti.


VAKIF EKONOMİK SIKINTILAR YAŞIYOR
Vakfımız ekonomik anlamda bugüne kadar herhangi bir sorunu olmayan vakıflardandı. Personel giderlerinin yüksek olması, asgari ücrete zam gelmesi, kira gelirlerimiz ile personel giderleri arasında biraz fark var. Ama biz bunu en kısa zamanda toparlamaya çalışacağız. Yönetim olarak da bunun çözümüne ulaştık. Personel ihtiyacımız var. Çünkü günde ortalama üç tane cenazenin kalktığı, yemeklerin olduğu, sağlık hizmetinin verilmesinden kaynaklı yoğun bir trafik var. Bu trafikten dolayı da bir hijyen ortamının oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle bizim acilen personele ihtiyacımız var. Bu bağlamda da belediyelerden talep ettik. Süreci takip ediyoruz. 
ELEKTRİK FATURASINI İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ÖDÜYOR
Sizle bir haber yapmıştık. O haberden hemen sonra OEDAŞ'tan beni aradılar. Orada ticaret alanı diye görünüyordu cem evleri, elektrik faturaları da ticarethane olarak geliyordu. Onlar meskene çevrildikten sonra     İl Kültür Müdürlüğü'nden bizi aradılar. Yönetim kurulu kararı alın ve bize müraacat edin dendi. Kararı aldık ve İl Kültür Müdürlüğü'ne gönderdik. Elektrik faturamız yaklaşık 7 aydan bu yana İl Kültür Müdürlüğü tarafından ödeniyor. Zaten su problemim yok. Büyükşehir belediyesi tarafından karşılanıyor. 
BİZİM İSTEDİĞİMİZ CEMEVLERİNE YASAL STATÜ VERİLMESİ
Bizim istediğimiz elektrik, doğal gaz, su değil aslında. Bizim istediğimiz cemevlerine yasal statü verilmesi. Nasıl Diyanet İşleri Başkanlığı varsa, belli bir zümreyi temsil ediyorsa Diyanet bünyesinde, alevi bektaşilere yönelk böyle bir ayrı başkanlık düzeyinde ama Kültür Bakanlığı'na direkt bağlanmamızı doğru bulmuyorum. Diyanet'e bağlanmak değil Diyanet gibi ayrı bir kurum oluşması gerektiğini düşünüyorum.
8 ODUNPAZARI'NDA 5 TEPEBAŞI'NDA ALEVİ MECLİS ÜYESİ VAR
Eskişehir nüfusunun üçte birini Alevi camiası oluşturuyor ama Aleviler istediği sonucu elde edemiyor. Üyelerimizin veya camiamızın yüzde 95'ine yakını CHP'li. Bu seçim sürecinden sona baya bir meclis üyemiz var. 8 tane Odunpazarı bölgesinde 5 meclis üyemiz de Tepebaşı bölgemizde var. Biz bir araya gelip, birlik beraberlik içinde hareket etmeliyiz. Biz Mihalıççıklar gibi güçlü değiliz maalesef. Güçlü olmamız için de çok çalışmalıyız, yan yana durmalıyız.
ESKİŞEHİR İÇİN BİR CEMEVİ YETERSİZ
Cemevimiz yetersiz kaldı Eskişehir'de. 39 tane köyümüz var. Bizim çok acilen Gündoğdu Takkalı bölgesinde bir cemevine ihtiyacımız var. Bir cemevi de Çamlıca bölgesine. Günük 3 tane cenaze kalkıyor. Gökmeydan ya da Gündoğdu'daki cemevinin bir an önce yapılması gerekiyor. Çamlıca bölgesinde de 600 hane canımız var. Bir cemevi de Çamlıca bölgesinde ihtiyaç var. Böylelikle vakfın yükü hafiflemiş olur. Çünkü vakıf bu bağlamda zorlanıyor. Cenazeleri belli saatler aralığında kaldırmak zorunda kalıyoruz. 
ESKİŞEHİR SAYGI VE HOŞGÖRÜ KENTİ
Eskişehir'de yaşayan Aleviler olarak diğer illlere göre şanslıyız. Herkes Alevisiyle Sunnisiyle Kürdüyle Türküyle herkes barışık bir ortamda yaşıyor. Bir saygı, hoşgörü kenti Eskişehir. Bizim kurumlarla hiç bir sıkıntımız yok. Kamu dairelerine, belediyelere istediğimiz zaman ulaşabiliyoruz. Sorunlarımızı çözüm noktasında elinden geleni yapmaya çalışıyorlar ama yeterli değil.
KAMU YARARI STATÜSÜ İÇİN MÜRAACAT ETTİK
Bizim Eskişehir'de 6 milletvekilimiz var. Altısıyla da ilişkilerimiz son derece iyi. Onlar da zaman zaman kurumumuzu ziyaret ediyorlar. Özellikle İbrahim Arslan sık sık arıyor. Bir ihtiyacınız var mı, yapılacak bir şey var mı diye soruyor. Biz de buradan teşekkür ediyoruz. Kamu yararı statüsü için müracatımız oldu. Bu konuda AK Parti'nin  milletvekillerinden de büyük bir destek istiyoruz. 
CUMHURBAŞKANI'NA DOSYA SUNDUK
Kamu yararı için aday tanıtım toplantısna Cumhurbaşkanımız geldiği zaman o dönemin il başkanı Süleyman Reyhan, Nebi Hatipoğlu bizi görüştürdü. Kendisine bir dosya taktim ettik. Kamu yararı statüsünü almamız gerektiğini ve 1995 yılında temellerinin atılıp 1996'da kurulan bir vakıfız. Öğrencilere burs veriyoruz, sağlık hizmetleri yapıyoruz. Cenaze hizmetleri var, yemekler var. Bu bağlamda kamu hizmeti yaptığımız için kamu yararından faydalanmadığımızı sadece Türkiye'de 3 tane cemevinin bu kamu yararı hizmetinden faydalandığını ve bizim de kamu yararı statüsünden faydalanmak istediğimizi Sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik. Kendisi de Nebi Bey'e dönerek gerekli çalışmaları yapın, ben imzayı atarım dedi. Biz buna istinaden hızlı bir şekilde hareket ederek Ankara'ya gidip başvurumuzu gerçekleştridik. AK Parti il başkanıyla da telefonda görüştük. Kendisi de Ankara'ya gideceğini ve süreci hızlandıracağını söyledi. Biz de takipçisi olacağız bu sürecin.
VAKFIMIZ SİYASET KURUMU DEĞİL
Vakfımız Hacı Bektaşi Veli Vakfı. Vakfımız bir inanç kurumu. Siyaset kurumu değil. Benim amacım, tabi ki benim de bir siyasi görüşüm veya camiamızın da bir siyasi görüşü var. O, kapının dışına olmalı. O kapıdan içeri girdikten sonra da biz inanç kurumu olduğumuz için bizim önceliğimiz inanç. İnancın siyasetten daha üstün olduğunu düşünüyorum. O yüzden ben oraya siyasetin bulaşmasına karşıyım. Üyelerimzi veya diğer canlar ne düşünür bilemem ama bizim önceliğimiz inanç. 
AK PARTİ'DEN BİR MECLİS ÜYEMİZ VAR
Aleviler aldığı hizmete bakıyor. Bu hizmet gerçek anlamda verildiyse ona göre değerlendiriyor. Bu süreçte AK Parti'de şu anda bir canımız da meclis üyesi oldu. AK Parti üyesi olan canlarımız da var. Biz inanç kurumuyız. Siyaset kurumu olmadığımız için hepsi bizim nazarımızda eşit bir mesafede. Herkesin gönlünden geçen birileri vardır elbet ama o kapının dışında.

Kaynak: Meltem Karakaş