İstanbul Silivri’de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlarda da evinin depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin tedirginlik başladı. Oturdukları evin depreme dayanıklılık durumunu sorduğumuz Eskişehirlilerin bir kısmı dayanıklı olduğunu söylerken, bir kısmı da dayanıklı olmadığını ifade etti. Birçok binanın Allah’a emanet ayakta durduğunu söyleyen vatandaşlar, kentsel dönüşüm için ekonomik gücün şart olduğunu belirtti.
Kadir Dalgıç
“Biz Allah’a güveniyoruz sadece. Bu kadar. Evimizin dayanıklı olup olmadığını bilemiyoruz. Bir şeyler yapılmasını istiyoruz. Devletin veya muhalefetin birleşip bir şeyler yapması gerekiyor. Biz onlara güveniyoruz. 20 yıllık binada oturuyorum ben. Korkuyoruz yani. Yapacak bir şey yok. Devlet desteği olmadığı zaman olmaz. Biz halkız. Biz varsak onlar var.”
Ahmet Özgül
“Benim şu an oturduğum ev dayanıklı ama Eskişehir’de evlerin yüzde 80’inin dayanıklı olduğunu zannetmiyorum. Çünkü dağdan, bayırdan gelen kumlarla yapıldı. Şimdiki betonlar gibi sağlıklı değil. Eskişehir’de de çok büyük hasarlar olabilir. Ben 16 yıllık binada oturuyorum. Kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli. Çoğu bina Allah’a emanet ayakta duruyor. Pek güvenilir değil. Bir an önce kentsel dönüşümün faaliyete geçmesi lazım.”
Halim Yıldız
“Benim oturduğum evin çok dayanıklı olduğunu düşünmüyorum. Ben de Sivrihisar’da ikamet ediyorum. Oturduğum ev bayağı eski. Yaklaşık 40-50 senelik bir evde oturuyorum. Benim kendi gücüm zaten yok. Ben kirada oturuyorum. Devletin başındakiler anca yapabilir. Vatandaş olarak biz bir şey yapamayız. Ben bu yaşa kadar gelmişim daha kendime bir ev dahi alamamışım. Vatandaş ne yapabilir? Yetkililerin bir an önce depreme dayanıklı evler yapmasını istiyorum. Ülke olarak çok acılar yaşadık. İstanbul depreminden sonra biz de tedirgin olduk. Bir daha bu acıları yaşamayalım.”
Mustafa Akgözlü
“Onları müteahhitlere sormak lazım. Biz ne kadar dayanıklı desek de onlar daha iyi bilir. Temeli doldurdu mu bilemeyiz, malzemesi kaliteli mi bilemeyiz. Belediyelerin incelemesi lazım. Sıfır evde oturmama rağmen kafamızda soru işareti var. Ekonomi sıkıntıda olduğu için herkes bir şeylerin peşinde. Kimse işini düzgün yapmıyor. Kimsede evini dönüştürecek para da yok. Bir an öne yapsınlar dönüşümü. Özellikle önce riskli yerleri.”
Bayram Özkan
“Evim dayanıklı, çünkü evimizi kendimiz yaptık. Başka birilerini sokmadık. Sağlam malzeme kullandık. Başka birine yaptırsak nasıl yapıldığını bilmiyorduk. Her yerde malzemeden çalıntı var. Kendimiz yaptığımız için içim biraz rahat. 25 yıllık binada oturuyoruz. Kentsel dönüşüm uzmanı değilim ama bu işi ranta çeviriyorlar. Neresi iyiyse burası kötü diyorlar, çürük diyorlar. Kentsel dönüşüm ranta dönmesin.”