Yılmaz Büyükerşen: “Yüreğim sızlıyor” Yılmaz Büyükerşen: “Yüreğim sızlıyor”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Deprem Performans Analizi ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda ESOGÜ Rektörü Kamil Çolak, Deprem Performans Analizi ile ilgili ESOGÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel ise tıp fakültesinin altından geçtiği iddia edilen fay hattı ile ilgili konuştu. 
“YAPILIRKEN 22’LİK, 24’LÜK DEMİRLER KULLANILMIŞ”
Tıp fakültesi hastanesinin temelinin 1976 yılında atıldığını ve dönemine göre çok sağlam bir inşaat yapıldığını yapılan çalışma sonucunda anlaşıldığını söyleyen Rektör Çolak, “İnşaat yapılırken 22’lik, 24’lük demirler kullanılmış. Bugün inşaatlarda 16’lık, 18’lik demirler kullanılıyor. 1976 yılında inşaatına başlanılan hastanemizde 22’lik, 24’lük demirler kullanılmış. Bunları artı olarak gördüm. Burgulu demirler kullanılmış. Bunun önemi şu: Burgulu demir 2007 yılında zorunlu hale getirilmiş. Hastanemizde 1976 yılındaki inşaatta kullanılmış” dedi.
TIP FAKÜLTESİNE GÜÇLENDİRME YAPILACAK
Performans analizi neticesinde binaya güçlendirme çalışması yapılacağını belirten Çolak, “Performans analizi güncel bina deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapıldı. 2018 yılında deprem yönetmeliği güncellendi. Sonuç olarak yapılan çalışmalardan anlaşıldığına hastane binamız çok güçlü bir şekilde inşa edilmiş, 1999 depremi dahil olmak üzere şehrimizde hissedilen depremlerde zarar görmemiş, işlevini sürdürmeye devam etmiştir. Yapılacak olan güçlendirme ve güçlendirme sonrası onarım işleri için piyasa fiyat araştırma çalışmaları da tamamlanmış olup Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’ndan yapım maliyeti noktasında bütçe talebinde bulunulmuştur” diye konuştu. 
20-25 YIL DAHA AYAKTA TUTACAK
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Rektör Çolak, güçlendirme çalışmalarının binayı ne kadar daha ayakta tutacağına ilişkin soruya, “Daha önceki görüşmelerimizden yanlış hatırlamıyorsam tam olarak bir şey söylemek mümkün değil ama herhalde 20-25 yıl kadar rahat gidebileceği söylendi” yanıtını verdi.  
YENİ BİNA İÇİN DE MÜRAACAT ETTİK
Yeni bina için de çalışmalarının olduğunu ve konuya ilişkin müracaat ettiklerini söyleyen Rektör Çolak, “Biz aslında yeni bina çalışmalarımız da var. Cumhurbaşkanlığı Stratejik Bütçe Başkanlığı’na müracaatımız da oldu. İleriye dönük yeni bina yapılması yönünde de çalışmalarımız var. Bunlar tabi süreç alacak şeyler. Sonuç itibariyle 1976 yılında temelleri atılmış ama çok sağlam. Gün gelecek tabi yenilenmesi gerekecektir. O yönde çalışmalarımız da var ileriye dönük. Yeni bina için müracaatımız var” ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ

Kaynak: Meltem Karakaş | Eskişehir.net Haber Merkezi