Eskişehirliler için Eskişehir’in ne kadar önemli olduğu ve sevildiği herkes tarafından bilinir. Birçok alanda ilklerin şehri olarak bilinen Eskişehir’in şehir sakinlerince bu denli sevilmesinin altında ise hiç şüphesiz şehrin sahip olduğu potansiyel kadar yüksek kentlilik bilinci de yatar. Kültür Şehri, Sanat Şehri, Öğrenci Dostu Şehir, Bilim Şehri, Üniversite Şehri, Turizm Kenti, Sanayi Kenti, Güvenli Şehir, Eğitim Şehri gibi birçok unvanın yakıştırıldığı Eskişehir için geçtiğimiz haftalarda yeni bir kitap yazıldı.

Eskişehir Sanayi Odası tarafından yayımlanan kitap, son yıllarda Eskişehir üzerine yazılmış en önemli eser olarak da yerini aldı. Gazeteci Deniz Çağlar Fırat ve Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın birlikte kaleme aldığı ve çift yazarlı olarak basılan kitap “Eskişehir Hazır” ismiyle okuyucularıyla buluştu. “Eskişehir Hazır” kavramının içi ise okuyuculara kitabın kapağında oldukça açık bir şekilde verilmişti: Eskişehir üretime, yatırıma, büyümeye, bilişime, bölüşüme, paylaşıma yani bütünsellik içinde geleceğe hazır mesajı verilmeye çalışılan kitap bir iktisat kitabı olmanın ötesinde aslında bir bütünsellik içinde bir kenti anlatan kitap olarak fark ediliyor. 

Aynı zamanda iktisatçı ve sosyolog olan kitap yazarlarından Deniz Çağlar Fırat, kitabın sunuş yazısında ekonomi bilimine daha genel bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirterek “…salt ekonomik göstergelere bakılarak gelişmişlik, az gelişmişlik ya da gelişmemişlik gibi kavramları ortaya koymak doğru olmadığı gibi yanlış sonuçlar da doğurur. Bu yüzden ekonomi denildiği zaman bir bölgede meydana gelen spordan sağlığa, kültürel aktiviteden toplu taşıma sistemine, kitap okuma alışkanlığından tarihine, yeme içme alışkanlığından ulaşımına kadar yani o bölge insanın düşünce yapısı ve yaşam biçimi gibi değişkenler akıllara gelmelidir. Yani bir bölgenin ekonomik yapısını anlamak için o bölgenin sosyal, kültürel ve tarihsel alanlarına girmek çok önemlidir.” cümleleriyle “Eskişehir Hazır” kitabının içeriği hakkında da genel bir bilgi veriyor. 

KENTİN DİP DALGALARI ANLATILMAYA ÇALIŞIYOR
Fırat, “Bu çalışmanın amacı da Eskişehir’i tanıtmak ve anlatmanın ötesinde bir bütünsellik içinde Eskişehir fotoğrafını ortaya koymaktır. Sıkışıp kalmış sanayi bölgelerinin dışında bozkırda bir vaha gibi parlayan Eskişehir’in potansiyelini anlatırken nasıl bir kent olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Bunu yaparken de birtakım göstergelerden yararlandık ama en çok da kentin dokusunu yansıtmaya çalıştık. Sanayileşmekten ve üremekten tarihsel süreç içinde hiçbir zaman vazgeçmeyen bir kentin sahip olduğu potansiyeli gözler önüne sermeye çalıştık. Avantajları, dezavantajları, mevcut sorunları olmak üzere bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş olguları paylaşmaya çalıştık. Bir sanayileşme süreci nasıl olur ya da nasıl olmalı? Sorusunu ise dünyada sanayileşmeyi ilk gerçekleştiren İngiltere ve sanayileşmeyi sonradan tamamlayan ama potansiyel itibariyle Eskişehir sanayisi ile benzerlikler olduğuna inandığımız İsveç ve Güney Kore örnekleriyle betimlemeye çalıştık. Aslında yapmaya çalıştığımız bir zihinsel dönüşüm süreci başlatmaktır. Bu sürecin nasıl tamamlanacağı konusunda son sözü söylemeden bunu Eskişehir’in ileri gelenlerince, kanaat önderleri ve kentin tüm bileşenleri ile tartışarak oluşturulması gerektiğine karar verdik. Bu kararı vermeden önce de önce kentimizi bir tanıyalım, tanıtalım fikri ile hareket ettik.” İfadelerini kullanıyor. 

KÜRESEL ESKİŞEHİR DEMEK AB’YE GİRMİŞ KENT DEMEK
Nitekim kitabın diğer yazarı ve aynı zamanda Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş da “Eskişehir’de her zaman ilklerin kenti olmaktan gurur duyarız. Bu kentin ruhu var. Çünkü farklı olan bizleriz. Her zaman öncüyüz, yenilikçiyiz. Bu kentte mutluyuz. Eskişehir’de kendini Eskişehirli hisseden herkese ve genç beyinlere inanıyoruz. Fikirlere saygı duyuyoruz. Sosyal eşitliği iliklerimize kadar hissediyoruz bu kentte. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen ve kendine Eskişehir’i memleket eden insanlar burada barış içerisinde yaşıyor. İstenenler; hepimiz açısından aynı. Burada vazgeçilmez ideal, kentimizi sürdürülebilir büyüme açısından küresel bir kent haline getirme… Küresel Eskişehir, Avrupa Birliğine girmiş Türkiye demek. Torino, Berlin, Lyon, Stockholm, Manchester demek ...” cümleleriyle “Eskişehir Hazır” kitabının amacını özetliyor.

KİTABIN İÇERİĞİ OLDUKÇA GENİŞ TUTULMUŞ
Kitabı elinize aldığınızda 8 bölümden oluştuğunu görüyorsunuz. Birinci bölüm Eskişehir’e kısa bir bakış sunuyor. Bu bölümde demografi, coğrafya, iklim, ulaşım ve istihdam gibi bilgiler bulunurken son günlerin moda kavramı Z Kuşağı ve Eskişehir kavramına bu bölümde ayrı bir başlık açıldığı dikkat çekiyor. İkinci bölümde ise Eskişehir’in kimliği üzerinde durularak özellikle şehrin sosyal kimliği, kültür ve sanat kimliği, şehrin eğitim ve bilim şehri kimliği gibi bilgiler bu bölümde detaylı şekilde ve bilimsel veriler ışığında okuyucuyla paylaşılıyor. 
Üçüncü bölümde ise kapsamlı bir şekilde Eskişehir ve Sanayi ilişkisi üzerinde duruluyor. Eskişehir’deki sanayileşme hikayesi tarihsel süreç içinde ele alınırken organize sanayi bölgesinin kuruluşu, TÜLOMSAŞ, havacılık tarihi, Eskişehir ve GSYH ilişkisi, Eskişehir’in dış ticareti ve kümelenmeler oldukça kapsamlı ve doyurucu şekilde ele alınıyor. 
Dördüncü bölümde ise Eskişehir’in stratejik sektörleri ele alınıyor. Burada yazarlar Fırat ve Kesikbaş büyük bir farkındalık yaratarak bugüne kadar Eskişehir sanayisi ile özdeşleşmiş sektörlerini dışına çıkarak yeni bir sektörü daha Eskişehir’in stratejik sektörleri arasına koyuyor: Animasyon ve Yazılım… Havacılık ve savunma, raylı sistemler, beyaz eşya sektörlerinin yanında dördüncü stratejik sektör olarak da yazılım ve animasyon gösteriliyor. 
Kitabın beşinci bölümünde ise Eskişehir’in hali hazırda yaşanan sorunları ve çözümüne yönelik atılan adımlar ele alınıyor. Bu bölümde 14 sorun ve çözüm yolları kapsamlı şekilde anlatılıyor. Kitabın altıncı bölümü ise Sanayileşme Asla Tesadüfen Olamaz başlığı altında İngiltere, İsveç ve Güney Kore sanayileşme öyküleri üzerinde durularak bu sanayileşme hikayelerinden çıkarılması gereken temel özellikler maddeler halinde okuyucuya anlatılıyor. Kitabın yedinci bölümü ise Gelecek Eskişehir başlığı altında ilk altı bölümde anlatılan veriler ve değerlendirmeler ışığında okuyucuya genel bir mesaj vermeyi amaçlıyor. Son bölümde ise çeşitli göstergelerle Eskişehir istatistikleri paylaşılıyor.

ESKİŞEHİR KENT KÜLTÜRÜNE VE KENT BELLEĞİNE ATILMIŞ DEĞERLİ BİR ESER
Eskişehir Hazır kitabı, her Eskişehirlinin mutlaka ele alıp okuması gereken bir çalışma olmanın ötesinde tüm kentler arasında hazırlanmış belki de bir ilk kitap olma özelliğini taşıyor olabilir. Sadece Eskişehirlilerin değil Eskişehir’e yatırım yapmak isteyen, Eskişehir’de üretmek ve paylaşmak isteyen herkesin ve her kurumun mutlaka temin etmesi gereken bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Eskişehir kent kültürüne ve kent belleğine atılmış değerli bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Eskişehir’in dip dalgalarını gösteriyor. 
Yazar Fırat’ın dediği gibi kitap Eskişehir’in sahip olduğu potansiyeli ortaya koyarken belki de bunu yaparak bu şehre en büyük yatırımı yapmayı amaçlıyor. Yazar Kesikbaş’ın yazdığı gibi kitabın son sözleri okuyucuya bırakılarak bir kolektivizm çağrısı yapıldığı için onun sözleri ile yazımızı bitirelim; “Eskişehirliler olarak bizler her zaman öncüyüz, yenilikçiyiz. Bu kentte mutluyuz. Eskişehir’de kendini Eskişehirli hisseden herkese ve genç beyinlere inanıyoruz. Fikirlere saygı duyuyoruz. Sosyal eşitliği iliklerimize kadar hissediyoruz bu kentte. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen ve kendini Eskişehir’i memleket eden insanlar burada barış içerisinde yaşıyor. Burada vazgeçilmez ideal, kentimizi sürdürülebilir büyüme açısından küresel bir kent haline getirmek istiyoruz…”

Haber: Cihan Yıldırım