Meteoroloji sayfası Hava Forum, Marmara ve çevresi için baroklinik bir soğuk cephe uyarısı yaptı. Bugün öğle saatlerinden itibaren etkisini artırması beklenen sistem, bölgede dolu, gök gürültülü sağanak, şimşek, lodos ve karayel geçişleriyle kritik bir 36 saat yaşanacak. Sayfanın son paylaşımda, vatandaşların hava durumunu yakından takip etmesi ve olası risklere karşı tedbirli olması gerektiğini açıkladı.

Sabah saatlerinde Marmara genelinde lodos etkili ılık ve parçalı bulutlu bir hava hakim olacak. Bursa, Sakarya, Balıkesir, Kocaeli ve Yalova hattında sıcaklıkların 30 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Ancak öğle saatlerinden sonra bu ılık hava yerini Balkanlar’dan gelen baroklinik soğuk cepheye bırakacak. Cephe, önündeki sıcak havayı hızla yukarı iterek Marmara, Ege ve Batı Karadeniz genelinde güçlü meteorolojik hadiseleri tetikleyebilir.

27 Ekim 2025 Hava Durumu

Öğleden sonra ve akşam saatlerinde sağanak yağış, dolu, fırtına, yıldırım ve ani sıcaklık düşüşleri görülebilecek. İstanbul, Kocaeli, Balıkesir ve Bursa hattında yağışın özellikle iş çıkış saatlerine denk gelmesi trafiği olumsuz etkileyebilir.

Meteoroloji tahminlerine göre hava kütlelerinin çarpışması sonucu atmosferik stres maksimum seviyeye ulaşacak. Bu durum, downburst (ani rüzgar patlaması) ve su hortumu (waterspout) gibi kısa süreli ama etkili olayları tetikleyebilir.

Risk altında olduğu belirtilen şehirler: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce, Zonguldak, İzmir, Bilecik ve Kütahya.

ESKİŞEHİR'İ NASIL ETKİLECEYECEK?

Eskişehir’in de içinde bulunduğu bölgede bu akşam saatlerinden itibaren etkili olacak baroklinik soğuk cephe sistemine karşı vatandaşları uyardı. Hava Forum’un risk haritasına göre, Eskişehir sarı uyarı bölgesinde yer alıyor ve şehirde 18.00 ile 01.00 saatleri arasında kuvvetli sağanak, dolu ve sert rüzgar riski bulunuyor.

Gün boyunca lodos etkisinde 27–28 dereceye kadar çıkan sıcaklıkların, cephe geçişiyle birlikte akşam saatlerinde hızla düşeceği ve gece yarısına doğru 10–12 derece azalarak serinleyeceği tahmin ediliyor.

Eskişehir'de akşam saatlerinde yer yer gök gürültülü sağanak yağış beklenirken, rüzgarın lodos yönünden kısa süreli fırtına şeklinde esmesi olasılığı bulunuyor. Yağışların gece yarısından sonra etkisini kaybederek doğuya doğru çekileceği, sabah saatlerinde ise havanın parçalı bulutlu olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi