Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir enerji ve çevre dostu yatırımlar kapsamında önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya alınan Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, hem enerji verimliliği sağlıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekliyor.
ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin çatısına kurulan GES sistemi, 1.100 MWe kurulu güce sahip ve toplam 2.657 adet güneş paneli içeriyor. Bu çevreci enerji yatırımı sayesinde yılda yaklaşık 2,5 milyon kilovat saat (kWh) temiz enerji üretimi hedefleniyor.
Kurulan güneş enerji sistemi, tesisin yıllık elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayarak önemli bir maliyet avantajı sunuyor. Böylece belediye, enerji giderlerinde ciddi bir tasarruf sağlarken aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımını artırarak enerji bağımsızlığına katkı sunuyor.
GES projesi sadece ekonomik fayda değil, çevresel katkılarıyla da dikkat çekiyor. Sistem sayesinde yılda yaklaşık 2.369 ton karbon salınımı engelleniyor.
"DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ESKİŞEHİR İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Projeyi yerinde inceleyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, "Bugün, Eskişehir’imiz için gurur duyulacak bir adımı daha sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ESKİ Genel Müdürlüğümüzün içme suyu arıtma tesislerinde, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir enerji yatırımı olan Güneş Enerjisi Santralimizi hizmete aldık. Kendi öz sermayemizle hayata geçirdiğimiz bu proje, hem doğayı korumak hem de kendi enerjimizi üretmek adına attığımız çok önemli bir adımdır. Eskişehir olarak, iklim krizine karşı yerel ölçekte attığımız bu adım, hem ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerine hem de daha yaşanabilir bir dünya idealine güçlü bir katkı sunmaktadır. Unutmayalım, gelecek, doğaya saygı duyan şehirlerin olacak ve biz Eskişehir olarak, geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Hep birlikle daha yeşil, daha temiz, daha sürdürülebilir bir Eskişehir için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.